Η στήλη πάντα απορούσε γιατί στη χώρα μας οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές και κυρίως από τις πλημμύρες επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Και μάλιστα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στα ίδια μέρη. Νερά, λάσπες, πλημμυρισμένα υπόγεια και άνθρωποι σε απόγνωση. Χείμαρροι που ξεχειλίζουν κατεβάζοντας λάσπες και φερτά υλικά, πνίγοντας ό,τι βρουν στον δρόμο τους. Και το κράτος να δίνει κάποιες λίγες αποζημιώσεις στους πληγέντες, με αρκετή καθυστέρηση.
Η στήλη αναρωτιόταν πάντα γιατί δεν γίνονται τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα στις συγκεκριμένες τοποθεσίες, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα, ώστε να μην ξαναέχουμε αυτές τις ζημιές. Από συζητήσεις με πολλούς ειδικούς μηχανικούς υδραυλικών έργων, οι πλημμύρες από χείμαρρους μπορούν να λυθούν οριστικά, αρκεί να γίνουν σωστά τα τρία συσχετισμένα μεταξύ τους έργα:
- Φράγματα (λεκάνες) στο ξεκίνημα των χειμάρρων, για να σταματάνε τα φερτά υλικά.
- Διευθέτηση της κοίτης των χειμάρρων με συρματοκιβώτια (που θα γεμίζουν με τα ήδη έτοιμα φερτά βότσαλα των χειμάρρων)
- Διευθέτηση της εκβολής του χειμάρρου, ώστε το νερό να φεύγει στη θάλασσα από συγκεκριμένη κοίτη και να μην πλημμυρίζει τη γύρω περιοχή.
Με τον τρόπο αυτό λύνεται οριστικά το πρόβλημα κάθε περιοχής. Το έργο γίνεται μια φορά και δεν έχουμε ξανά ούτε πλημμύρες ούτε ζημιές.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα. Γιατί δεν γίνονται τα οριστικά έργα σε κάθε περιοχή, ώστε να μην ξαναέχουμε πλημμύρες και καταστροφές; Η απάντηση στο λογικό ερώτημα ήρθε από τις πρόσφατες πλημμύρες σε Κεφαλλονιά, Θεσσαλία, Εύβοια και Κρήτη. Μιλώντας με ανθρώπους από αυτές τις περιοχές, η στήλη κατάλαβε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν έγιναν μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, και πολλές χρονιές με σχεδόν την ίδια ένταση και σχεδόν τις ίδιες ζημιές.
Αλλά γιατί δεν γίνονται μια και έξω οριστικά τα σωστά έργα, για να μην ξαναέχουμε ούτε πλημμύρες ούτε ζημιές; Μα ακριβώς γι' αυτό. Για να ξαναέχουμε πλημμύρες, ώστε να ξαναέχουμε ζημιές.
Απίστευτο, ε; Και όμως, πολύ απλό και ελληνικό. Με κάθε πλημμύρα, παθαίνουν ζημιές 100, 200, 300 το πολύ οικογένειες. Όμως ταυτόχρονα ωφελείται μεγαλύτερος αριθμός οικογενειών (όχι βέβαια οι ίδιες). Ωφελούνται πλείστα όσα επαγγέλματα σε κάθε περιοχή. Μηχανικοί, εργολάβοι, ιδιοκτήτες μεγάλων και μικρών μηχανημάτων και επαγγελματίες κάθε είδους (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, έμποροι, κ.λπ.). Ετσι πέφτουν πολλά χρήματα στην τοπική οικονομία και σε πολλές πολλές τσέπες. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση δίνει αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε περιφέρεια και δήμους για να αναπληρωθούν οι ζημιές, σε δρόμους και κοινόχρηστες κατασκευές.
Και τα ζημιωθέντα νοικοκυριά, για να αναπληρώσουν τις ζημιές των σπιτιών τους, ξοδεύουν και τις αποζημιώσεις που παίρνουν από το κράτος και τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και σημαντικά ποσά δικά τους. Έτσι, πολλά συμφέροντα στις τοπικές κοινωνίες ωφελούνται από τα εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται και ξοδεύονται εξαιτίας των συχνών καταστροφών.
Όμως, τα όποια εκατομμύρια ευρώ δεν θα δίνονταν στην τοπική κοινωνία κάθε λίγα χρόνια, εάν τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονταν σωστά και άπαξ. Είναι προφανές ότι οι πλημμύρες και οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές στην περιφέρεια τελικά ωφελούν πολύ περισσότερους (ψηφοφόρους) από αυτούς που ζημιώνουν. Και οι πολιτικοί και τα κόμματα το ξέρουν καλύτερα από όλους. Γι' αυτό και χρηματοδοτούν μετά τις καταστροφές πληθώρα μελετών αλλά όχι τα ίδια τα έργα που πρέπει, ώστε να μπορούν να ξαναμοιράσουν σύντομα χρήματα.
Ελλάς το μεγαλείο σου.