Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Εχουμε αρκετές αρετές ως λαός, όμως κουβαλάμε κι αδυναμίες. Η προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά περιβάλλοντα είναι μια από τις αρετές των Ελλήνων και εξηγεί σε σημαντικό βαθμό γιατί πετυχαίνουν σε μακρινές ξένες χώρες. Η τάση προς την απειθαρχία είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό των περισσότερων. Ιδίως όταν το πλαίσιο δεν είναι σαφές και υπάρχει χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανόνων.
Κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που κέρδισε τις εντυπώσεις διεθνώς. Αυτό συνέβη γιατί οι μεν αρμόδιες αρχές και η κυβέρνηση έλαβαν μέτρα εγκαίρως, ο δε κόσμος πειθάρχησε γιατί προφανώς φοβήθηκε, βλέποντας τις δραματικές σκηνές από την Ιταλία. Φυσικά, υπάρχουν εκείνοι που επικρίνουν την κυβέρνηση, γιατί δεν ήρε την καραντίνα νωρίτερα και άλλοι γιατί άνοιξε, κυρίως τα βόρεια σύνορα της χώρας, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πάνε καλά με το 2ο κύμα της πανδημίας όπως δείχνουν τα νούμερα. Κι αυτό παρότι η εποχή της γρίπης δεν έχει έλθει ακόμη και ο καιρός παραμένει καλός, οπότε δεν χρειάζεται να είμαστε περισσότερη ώρα σε κλειστούς χώρους και να συγχρωτιζόμαστε, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.
Είναι λογικό και σωστό να προσπαθεί η κυβέρνηση να αποφύγει τις τοπικές και ιδιαίτερα μια γενική καραντίνα, γιατί θα έχει σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία, επιβαρύνοντας περισσότερο την ύφεση. Ιδίως τόσο νωρίς, από τη στιγμή που δεν έχει έλθει ακόμη ο χειμώνας καθώς θα έπρεπε ίσως να πάει σε διαδοχικές καραντίνες επί μακρόν.
Χθες, ο καθηγητής κ. Δερμιτζάκης εξ Ελβετίας αναφέρθηκε επικριτικά στη διαχείριση του 2ου κύματος της πανδημίας και έθεσε κάποια θέματα όπως η αποδοτικότητα των τεστ σε συνάρτηση με τη στόχευση των αρχών. Ακόμη και αν κάποιος διαφωνεί με τη σύγκρισή του λόγου των θανάτων ανά πιστοποιημένα κρούσματα μεταξύ χωρών και προτιμά τους θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους, η εικόνα της Ελλάδας κατά το 2ο κύμα της πανδημίας δεν είναι καλή.
Ένας γνωστός παρομοίασε χθες την κατάσταση με εκείνη που επικρατεί όταν η κεντρική τράπεζα ή η κυβέρνηση «τρέχουν» πίσω από τα γεγονότα, λαμβάνοντας μέτρα που οι αγορές θεωρούν ανεπαρκή. Μέτρα λαμβάνονται εναντίον της εξάπλωσης του ιού συνεχώς και αξιολογούνται, αλλά δεν είναι αποφασιστικά και προληπτικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν εκμεταλλευόμαστε τον καλό καιρό να κάνουμε μαθήματα στα σχολεία έξω από τις τάξεις ή οι δημόσιες υπηρεσίες να προσφέρουν υπηρεσίες με τραπέζια εκτός κτιρίων όπου είναι εφικτό. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Βαυαρίας συνεδριάζει εδώ και μήνες κάτω από μια τέντα εκτός του κυβερνητικού κτιρίου, σε μια πόλη που δεν έχει τον καιρό της Αθήνας, αν μη τι άλλο.
Επίσης, υπάρχουν άλλοι χώροι, π.χ. οι παιδικές χαρές, που παρατηρείται συχνά συνωστισμός και δεν ακολουθείται κάποιο πρωτόκολλο. Όπως σωστά αναφέρει, δεν είναι εύκολο να διώξεις τους νέους από τις πλατείες. Θα μπορούσες όμως, ως πολιτεία, να τις οργανώσεις, βάζοντας αραιά καθίσματα και επιτρέποντας την είσοδο σε συγκεκριμένο αριθμό νέων. Και φυσικά να υλοποιηθεί ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο ιχνηλάτησης επαφών με εφαρμογή στο κινητό που θα προειδοποιεί όσους πλησίασαν μολυσμένο άτομο ή επιβαρυμένη περιοχή κατά τα πρότυπα άλλων χωρών.
Ποτέ δεν είναι αργά. Όμως, αυτή τη φορά, οι αρχές δεν έχουν κινηθεί τόσο γρήγορα και αποφασιστικά όπως στο 1ο κύμα. Ακόμη λοιπόν κι αν η χώρα δεν μπει σε γενική καραντίνα, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ευνοεί τις αναβολές επενδυτικών σχεδίων, τη μείωση της κατανάλωσης και γενικά την ανάληψη ρίσκου καθώς υπάρχει αβεβαιότητα.
Αυτό σημαίνει παρατεταμένη περίοδος οικονομικής καχεξίας, που ίσως μεταφρασθεί σε βαθύτερη ύφεση φέτος και πιο αδύναμη ανάκαμψη σε σχέση με τις προβλέψεις το 2021. Θα πρέπει λοιπόν να εκμεταλλευθούμε τον καλό καιρό της πατρίδας μας με έξυπνες ιδέες καταπολέμησης της πανδημίας, αν θέλουμε να μη γίνουμε φτωχότεροι.