Μήπως τελικά κάνει λάθος η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών και άλλων που θεωρεί ότι η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν είναι καλό νέο;
Μιλώντας χθες στο πρακτορείο Bloomberg, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ προσπάθησε να αντιστρέψει την εντύπωση που υπάρχει για τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από τη σημαντική υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και άλλων κύριων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 12%, λόγω κυρίως της υποτίμησης της λίρας. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις και πρόσωπα που έχουν δανεισθεί με ρήτρα ξένου νομίσματος έχουν δει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους να αυξάνεται κατακόρυφα και κινδυνεύουν με αθέτηση πληρωμών.
O κ. Αλμπαϊράκ αναφέρθηκε στη σημασία που έχει μια ανταγωνιστική λίρα στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας στη μετά Covid-19 εποχή, που θα στηρίζεται στις εξαγωγές.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συμπεριφορά των πρόδρομων δεικτών που παραπέμπουν σε ανάκαμψη της δυναμικής της οικονομίας της χώρας του το 3ο τρίμηνο και γενικότερα το δεύτερο μισό του 2020.
«Πιστεύω ότι ο ρυθμός ανάπτυξής μας θα είναι σημαντικά πάνω από το 5% το 2021, αν δεν υπάρξει κάποιο νέο μεγάλο κύμα έξαρσης», τόνισε ο κ. Αλμπαϊράκ.
Το επιχείρημα του Τούρκου αξιωματούχου έχει κάποια βάση αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Η μετουσίωση της ονομαστικής υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος σε πραγματική, ώστε να επωφεληθούν οι εξαγωγές, προϋποθέτει συγκράτηση του πληθωρισμού και προφανώς τη σταθεροποίηση της λίρας από ένα σημείο και μετά.
Πόσο εύκολο ή καλύτερα εφικτό είναι κάτι τέτοιο, σε μια χώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν επιβάλλει την άποψή του στην κεντρική τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης, για να υποβοηθηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023;
Αναμφισβήτητα, η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και των αγορών ομολόγων κ.λπ. που εφαρμόζουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και ιδίως η Fed ευνοούν αναδυόμενες οικονομίες όπως η τουρκική.
Όμως, υπάρχει ένας ακόμη άγνωστος. Το αμερικανικό νόμισμα.
Σε γενικές γραμμές, ένα πιο αδύνατο δολάριο θεωρείται καλό νέο για τις αναδυόμενες οικονομίες και αγορές.
Ιδίως για αναδυόμενες χώρες που έχουν δανεισθεί σημαντικά ποσά σε δολάρια καθώς το αδύναμο δολάριο απομειώνει το χρέος τους και τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες.
Το ίδιο ισχύει για αναδυόμενες οικονομίες που προσελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις όπως η Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία ανήκε στην κατηγορία των χαμένων από την άνοδο του δολαρίου από τις αρχές του 2018 μέχρι τις αρχές της φετινής χρονιάς. Ομως, η αποδυνάμωση του δολαρίου από τότε μέχρι σήμερα την έχει ευνοήσει.
Κοντολογίς, το δολάριο είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην επιτυχία ή μη των σχεδίων του γαμπρού του κ. Ερντογάν για μετατροπή της λίρας σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της.
Όπως άλλωστε οι γεωπολιτικές εντάσεις ή υφέσεις.
Ιδωμεν.
Dr. Money