Αν χαρακτήρισε κάτι τη χρονιά που μόλις έφυγε, ήταν η αποτυχία των προβλέψεων των ειδικών στις αγορές.
Στα τέλη του 2018, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ήθελαν τις μετοχές και τα ομόλογα να έχουν χειρότερες αποδόσεις από εκείνες που πραγματικά είχαν το 2019.
Επιπλέον, οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στα τέλη του 2018 αποδείχθηκαν πιο αισιόδοξες απ’ ό,τι ήταν πραγματικά.
Στην Ελλάδα, τα μεν ομόλογα είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται κατά 25% περίπου το 2019 και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 50% και βάλε.
Θα έχουμε μια επανάληψη της περσινής αποτυχίας στις προβλέψεις των ειδικών το 2020 ή όχι;
Ας ξεκινήσουμε με την ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και οι υπόλοιποι, π.χ. διεθνείς οργανισμοί, 2,2% με 2,4%.
Είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, οι προβλέψεις είναι υψηλότερες από το 2% περίπου που εκτιμάται πως η ελληνική οικονομία «έτρεχε» το 2019 και θα είναι θετικό αν επιβεβαιωθούν.
Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σημαντικές, κατά την ταπεινή μας άποψη, υπό μία αίρεση.
Να μη μετατραπεί η ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μας με την Τουρκία σε κάτι πιο σοβαρό, που θα πρέπει να ενσωματωθεί ως γεωπολιτικό ρίσκο στις τιμές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Είναι αλήθεια πως η στήλη το είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ, αλλά η αντίδραση των αγορών ήταν και παραμένει αδιάφορη.
Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να πιστεύει πως αυτό είναι ένα ρίσκο που κανένας σώφρων επενδυτής δεν μπορεί να παραβλέψει.
Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι εννοεί αυτά που λέει με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Συρία κι αλλού.
Υπό αυτή την έννοια, το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου είναι κρίσιμο για την εκδήλωση μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Από εκεί και πέρα ξεκινά η κύρια τουριστική περίοδος και δεν θα θέλει να προκαλέσει προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία πριν από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Αν λοιπόν δεν έχουμε κάποιο συμβάν μέχρι και τον Απρίλιο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2,3% στην Ελλάδα να επιβεβαιωθούν το 2020.
Κι αυτό γιατί στο διεθνές χρηματοοικονομικό πεδίο, το μεν θέμα του Brexit έχει πάρει τον δρόμο του ενώ η εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ σημαίνει πως θα γίνει κάθε προσπάθεια για να αναπτύσσεται η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με ικανοποιητικό ρυθμό το 2020.
Επομένως, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα εμφανίσει ύφεση και μαζί του την αβεβαιότητα που συντρόφευε τις αγορές.
Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, το πιθανότερο είναι να μην έχουν τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2019.
Ομως, μπορούν να ξεπεράσουν σε απόδοση εκείνα άλλων χωρών της ευρωζώνης καθώς υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης του spread με τη Γερμανία και άλλες χώρες του πυρήνα, ενώ η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν αλλάζει, αν η οικονομία εξελιχθεί όπως προβλέπεται.
Πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η επιβεβαίωση των θετικών οικονομικών προσδοκιών για το 2020 και η ενδυνάμωσή τους μέσα στο έτος με θέα το 2021 αποτελεί μια καλή βάση.
Όμως, το ίδιο προέρχεται από μια καλή χρονιά ενώ τα ξένα χρηματιστήρια έχουν κάνει μεγάλο ράλι και επομένως είναι πιο επίφοβα σε διορθώσεις ή και αντιστροφή της ανοδικής τάσης, αν συμβεί κάτι δομικά άσχημο.
Επιπλέον, θα πρέπει να φανεί αν το σχέδιο «Ηρακλής» υλοποιείται και σε τι βαθμό, μαζί με τις άλλες κινήσεις των τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.
Αν οι τράπεζες δείξουν ότι κινούνται επιθετικά, η αγορά θα τις επιβραβεύσει.
Σε γενικές γραμμές, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και των περιουσιακών στοιχείων για το 2020 είναι ενθαρρυντική, αλλά πολλά θα κριθούν στην πορεία, με το γεωπολιτικό ρίσκο να παίζει πιο έντονο ρόλο απ’ ό,τι στο παρελθόν.
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2020 ΜΕ ΥΓΕΙΑ
Dr. Money