«Μέσα από ένα πλέγμα το οποίο ορίζεται από την ισχυρή ηγεσία, την υψηλή τεχνογνωσία και ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργατών, θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε σε καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογία με στόχο να διατηρήσουμε τα δίκτυα των εταιρικών πελατών μας ασφαλή σε ένα παγκόσμια διασυνδεδεμένο περιβάλλον εργασίας», δηλώνει ο Νίκος Μποτίνης, Regional Manager της Cisco Greece, Cyprus και Malta.
Μιλώντας στο Euro2day.gr ανέδειξε την ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική ασφάλειας που αναπτύσσει η εταιρεία, η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικές κατηγορίες: τον τρόπο αντιμετώπισης πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κυβερνοεπίθεση.
Παράλληλη υπογράμμισε τη σημασία της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας εταιρειών και οργανισμών. Η Cisco, τόνισε, είναι από τις πρώτες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που υιοθέτησαν και εφαρμόζουν Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με σκοπό "να γεφυρώσουμε τα κενά ανισότητας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και χτίζοντας ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς".
Κύριε Μποτίνη, η κυβερνοασφάλεια αναδεικνύεται σε μια από τις σημαντικότερες απειλές για τις επιχειρήσεις. Ποιες υπηρεσίες και προϊόντα προσφέρει η Cisco στους πελάτες της για την αντιμετώπισή της;
Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας εταιρειών και οργανισμών, προσθέτοντας παράλληλα, νέες προκλήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών είναι ένας από τους στρατηγικούς πυλώνες της Cisco, καθώς η ασφάλεια θεωρείται ως η «κορωνίδα» του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Για την ακρίβεια, η εταιρεία μας έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικές κατηγορίες: τον τρόπο αντιμετώπισης πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κυβερνοεπίθεση. Η ολιστική αυτή στρατηγική επιτρέπει στους πελάτες μας να εντοπίζουν την απειλή και να την αποκλείουν από όλη την αλυσίδα τους έγκαιρα και ταχύτατα. Αυτό φυσικά ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, τύπου ή τομέα δραστηριοποίησης. Η ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική κυβερνοασφάλειας της Cisco ενισχύεται από την CiscoTalos. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ομάδες πληροφοριών παγκοσμίως σε σχέση με εμπορικές απειλές, η οποία εντοπίζει τα συμβάντα ταχύτερα και τα αντιμετωπίζει επιτυχώς. Έτσι λοιπόν, μέσα από ένα πλέγμα το οποίο ορίζεται από την ισχυρή ηγεσία, την υψηλή τεχνογνωσία και ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργατών, θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε σε καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογία με στόχο να διατηρήσουμε τα δίκτυα των εταιρικών πελατών μας ασφαλή σε ένα παγκόσμια διασυνδεδεμένο περιβάλλον εργασίας.
Ποια είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις; Δίνεται η απαραίτητη βαρύτητα στο θέμα;
Σε ένα περιβάλλον που είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, η προσαρμοστικότητα και η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας πραγματικότητας είναι παραπάνω από επιβεβλημένες για το σύνολο των επιχειρήσεων, με το ψηφιακό “fast forward” να έχει τοποθετήσει την ασφάλεια στο «top 3» των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως. Στην Ελλάδα βλέπουμε πλέον ότι οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την ουσιαστική αξία της κυβερνοασφάλειας και αναγνωρίζω ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο απαιτούνται ακόμη σημαντικά βήματα ώστε οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να ανταποκρίνονται επαρκώς στις προκλήσεις ενός περιβάλλον που διαρκώς μετασχηματοποιείται.
Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη λειτουργία και τις στρατηγικές μικρών και μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα. Στο θέμα της κυβερνοασφάλειας πώς διαμορφώνεται η εικόνα;
Η μεγαλύτερη διαφορά τους έγκειται στο πώς αντιμετωπίζουν την κυβερνοασφάλεια. Αυτό που δείχνει να παραμένει ζητούμενο για πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρότερου μεγέθους, είναι η αναγνώριση της σημασίας που έχει η κυβερνοασφάλεια στο σύνολο της λειτουργίας της εταιρείας ως σημείο-κλειδί για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά της. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας, απομονώνοντάς το ως ζήτημα πληροφορικής κυρίως και λιγότερο ως μείζον ζήτημα εταιρικής λειτουργίας που μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο χώρος της κυβερνοασφάλειας αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη δεξιοτήτων-ανθρώπινων πόρων και οι περισσότεροι οργανισμοί πρέπει να είναι πιο αποδοτικοί με λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό. Σημαντικός «πρεσβευτής» των έργων μας είναι και το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, όπου μας επιτρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα μέσα από ένα πλέγμα ειδικών εκπαιδεύσεων και στοχευμένων δράσεων.
Η πανδημία έφερε για τα καλά στο προσκήνιο νέες μορφές εργασίας με την τηλεργασία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Πώς κινήθηκε η εταιρεία σας σε αυτό τον τομέα και πώς σκοπεύει να κινηθεί στο μέλλον;
Είναι αλήθεια ότι επαναπροσδιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό όσα θεωρούσαμε δεδομένα και εστιάσαμε σε εκείνα που καθορίζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα και την προοπτική μας, με την ποιότητα να είναι προτεραιότητα και όχι ο χώρος όπου αυτή παράγεται. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται και από έρευνα της Cisco, όπου το 87% των εργαζομένων επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα επιλογής στο γραφείο ή στο σπίτι. Ως ηγέτης στην παροχή διαδικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών συνεργασίας στις επιχειρήσεις, η εταιρεία μας είχε υιοθετήσει πριν από την πανδημία υβριδικούς και ευέλικτους τρόπους εργασίας. Ωστόσο, για να είναι επιτυχημένος ο ψηφιακός μετασχηματισμός και εποικοδομητική η υιοθέτηση καινοτόμων μηχανισμών θα πρέπει στον πυρήνα κάθε επιχείρησης να ενσωματωθεί μια νέα κουλτούρα ηγεσίας και συνεργασίας. Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της Cisco είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτή τη νέα κουλτούρα. Οι προτεραιότητες μας, μέσα από τις λύσεις που προσφέρουμε θα συνεχίσουν να εστιάζουν στην αποτελεσματικότητα, την ευκολία χρήσης και την ασφάλεια.
Η εταιρεία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως η δέσμευση να εκπαιδεύσει 10 εκατ. ανθρώπους στην περιοχή ΕΜΕΑ στην ψηφιακή τεχνολογία. Πείτε μας περισσότερα για το πρόγραμμα και την στόχευσή του. Υπάρχουν άλλες δράσεις σε εξέλιξη;
Πράγματι, η Cisco είναι από τις πρώτες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που υιοθέτησαν και εφαρμόζουν Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Σκοπός μας είναι να γεφυρώσουμε τα κενά ανισότητας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και χτίζοντας ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς. Στην κατεύθυνση αυτή, κινείται και η δέσμευση της εταιρείας για την μείωση του ψηφιακού χάσματος και την πρόσβαση σε ποιοτική δια βίου μάθηση και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Στόχος, λοιπόν, της Cisco είναι σε διάστημα 10 ετών να έχει εκπαιδεύσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους με ψηφιακές δεξιότητες σε όλη την περιοχή Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Η συγκεκριμένη στόχευση, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας δέσμευσης της εταιρείας, βάσει της οποίας θα ενισχύσει 25 εκατομμύρια ανθρώπους με ψηφιακές δεξιότητες σε όλο τον κόσμο. Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Cisco, Networking Academy (NetAcad), το οποίο αποτελεί το μακροβιότερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας έχοντας ήδη εκπαιδεύσει 17,5 εκατομμύρια σπουδαστές.
H Cisco έχει δεσμευτεί να κινηθεί προς την πράσινη μετάβαση με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το σχετικό πλάνο;
Εδώ και πολλά χρόνια η Cisco αξιοποιεί το μέγεθος, την κλίμακα και την απήχησή της, για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Μεταξύ των πιο κομβικών δεσμεύσεων του Οργανισμού είναι η καθαρά μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε όλες τις λειτουργίες του μέχρι το 2040, με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των τοπικών IT σε όλο τον κόσμο. Οι στόχοι μας, δε, είναι εγκεκριμένοι από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) στο πλαίσιο του νέου προτύπου Net-Zero Standard, του πρώτου παγκοσμίως πλαισίου για τον καθορισμό εταιρικών καθαρών μηδενικών στόχων. Συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικοί στόχοι εντάσσονται στις προτεραιότητες της Cisco από το 2006, έχοντας πλέον επιτύχει σε αρκετές χώρες την εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 100%, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το 2022 έκλεισε παγκοσμίως στο 85%. Παράλληλα, το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας μας περιλαμβάνει το πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας, όπου μέχρι το 2025 θα εφαρμόζονται οι αρχές της σε όλα τα νέα μας προϊόντα.
* Ο κ. Νίκος Μποτίνης είναι μέλος του Your Directors Club.