Euro2Day

BofA: Πού επενδύουν τώρα οι fund managers

Στα ύψη η αισιοδοξία των διαχειριστών κεφαλαίων για τις μετοχές, σε χαμηλά 15ετίας η διακράτηση μετρητών. Το πιο δημοφιλές trade. Τι έδειξε η έρευνα της Bank of America.
BofA: Πού επενδύουν τώρα οι fund managers

Δημοσιεύθηκε: 18 Φεβρουαρίου 2025 - 15:03

Load more

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η αισιοδοξία των επενδυτών, οι οποίοι λαμβάνουν θέσεις long στις μετοχές και σορτάρουν... όλα τα υπόλοιπα, όπως έδειξε η έρευνα της Bank of America στους fund managers. 

Η διακράτηση μετρητών έχει υποχωρήσει στο 3,5%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, καθώς οι επενδυτές δεν αναμένουν ύφεση, το 77% αναμένει μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και ο εμπορικός πόλεμος δεν θεωρείται κάτι παραπάνω από ένα ακραίο σενάριο. 

Macro: Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση υποχωρούν σε χαμηλά τριετίας. Το 52% αναμένει ήπια προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία, το 36% δεν αναμένει «προσγείωση» και μόλις το 6% περιμένει ανώμαλη προσγείωση. Η αισιοδοξία για τα επιτόκια συντηρείται και το 2025, με το 27% να αναμένει μια μείωση επιτοκίων από τη Fed, το 41% να περιμένει δύο ή περισσότερες μειώσεις και μόλις το 1% αναμένει αύξηση επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα. 

Επενδύσεις: Το 35% των διαχειριστών διατηρούν θέσεις overweight στις μετοχές και το 11% έχει θέσεις underweight στα ομόλογα. Η διακράτηση μετρητών είναι σαφώς κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο. Στις μετοχές, οι θέσεις long στους αμερικανικούς τίτλους έχουν περιοριστεί, οι αντίστοιχες στις ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε υψηλά οκταμήνου, ενώ σε υψηλά 11 μηνών βρίσκονται και οι θέσεις short στις βρετανικές μετοχές. Δεν υπάρχει «σινιάλο» αγοράς για τις αναδυόμενες αγορές παρά την αισιοδοξία για την Κίνα. Σε κλαδικό επίπεδο, αυξημένες θέσεις καταγράφονται στις κοινωφελείς εταιρείες, στον κλάδο φαρμάκων και βιοτεχνολογίας καθώς και στις εταιρείες ακινήτων. 

Τον Φεβρουάριο, οι επενδυτές είχαν τις υψηλότερες θέσεις overweight στις μετοχές, τις τράπεζες, την υγεία και τις ΗΠΑ ενώ οι υψηλότερες θέσεις unverweight αφορούν στις επενδύσεις στη Βρετανία, στον κλάδο ενέργειας και πρώτων υλών και στα ομόλογα.  

Μετοχές: Το πιο δημοφιλές trade μεταξύ των διαχειριστών είναι θέση long στις αμερικανικές Magnificent 7. Ομως οι επενδύσεις με τις καλύτερες αποδόσεις μέχρι στιγμής στο έτος είναι οι παγκόσμιες μετοχές (34%), ο χρυσός (22%) και οι αμερικανικές μετοχές (18%). Οι μετοχικοί δείκτες με τις υψηλότερες αποδόσεις είναι ο EuroStoxx (22%) και ακολουθούν ο Nasdaq (18%) και ο Hang Seng. 

Το 89% των διαχειριστών, το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2001, θεωρούν τις αμερικανικές μετοχές υπερτιμημένες. Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία ένα μέσο ποσοστό 81% των fund managers θεωρούν συνεχώς υπερτιμημένες τις αμερικανικές μετοχές. 

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more