Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκφράσει ανησυχίες στις ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση να περιοριστεί η εξαγωγή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από εταιρείες όπως η Nvidia σε ορισμένα από τα κράτη μέλη της, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Σε μια από τις τελευταίες της κινήσεις στην εξουσία, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν εισήγαγε ένα σύστημα τριών επιπέδων για τον περιορισμό των πωλήσεων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σε data centers. Στη δεύτερη κατηγορία χωρών, που αντιμετωπίζουν περιορισμούς ως προς την ποσότητα της υπολογιστικής ισχύος που μπορούν να αγοράσουν, οι ΗΠΑ τοποθετούν ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως την Πολωνία, όλα τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.
Ο στόχος των μέτρων, τα οποία εταιρείες όπως η Nvidia και η Oracle έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι καταστροφικά για την τεχνολογική βιομηχανία των ΗΠΑ, είναι να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ευθυγραμμίζεται με τα αμερικανικά πρότυπα και βασίζεται στην αμερικανική τεχνολογία.
Τρεις ζώνες περιορισμού των αμερικανικών εξαγωγών μικροτσίπ: Υπό διάσπαση η ενιαία αγορά της ΕΕ
Οι κανόνες χωρίζουν τον κόσμο σε μια ομάδα στενών συμμάχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των δυτικοευρωπαϊκών κρατών, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, που δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρούς περιορισμούς. Η δεύτερη κατηγορία, που θα περιλαμβάνει ανώτατα όρια στις εισαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία, που ουσιαστικά απαγορεύεται να αγοράσουν ημιαγωγούς.
Η κίνηση, με τη διαφορετική αντιμετώπιση των κρατών μελών, έρχεται σε αντίθεση με την ενιαία αγορά της ΕΕ, τονίζουν οι πηγές υπό τον όρο ανωνυμίας. Ενδεχομένως θα θέσει εμπόδια στην καινοτομία για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και θα ευνοήσει άδικα τις δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες.
Ο Πολωνός υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων Kριστόφ Γκαουκόφσκι δήλωσε ότι η απόφαση του Λευκού Οίκου ήταν «ακατανόητη και δεν βασίζεται σε κανέναν ουσιαστικό λόγο». Οι υπουργοί Εξωτερικών Λετονίας, Εσθονίας και Λιθουανίας, σε κοινή δήλωση, ανέφεραν ότι υπονομεύεται «η ανάπτυξη των εθνικών οικοσυστημάτων τεχνητής νοημοσύνης».
Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ελάχιστη αναφορά στην Ευρώπη κατά την ομιλία του μετά την ορκωμοσία στο Καπιτώλιο, έχει απειλήσει επανειλημμένα με δασμούς την ΕΕ, η οποία προετοιμάζεται για το δυσμενέστερο σενάριο.
Εάν αποτύχουν οι προσπάθειες συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση για εναλλακτικές λύσεις, όπως μια κοινή προσέγγιση για την Κίνα, και εφόσον ο Τραμπ επιβάλει δασμούς, η ΕΕ έχει ήδη έτοιμες τις λίστες με τα αγαθά που θα θέσει στο στόχαστρο, σημειώνει το Bloomberg.