Εχουν επιλυθεί τα ζητήματα που παρέμεναν εκκρεμή και οδήγησαν στην αναβολή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, σύμφωνα με αμερικανική πηγή που επικαλούνται ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδοντας ότι η συμφωνία έχει κλείσει.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τους ηγέτες του Κατάρ και των ΗΠΑ χθες, αλλά το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου εξέδωσε δήλωση σήμερα το πρωί κατηγορώντας τη Χαμάς ότι υπαναχώρησε από κάποια σημεία της συμφωνίας προκαλώντας «κρίση» στην οριστικοποίησή της.
Διεθνή μέσα μεταδίδουν πως αύριο Παρασκευή πρωί θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για να επικυρώσει και επίσημα τη συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα ξεκινήσει κανονικά την Κυριακή.
Ο πρόεδρος του ακραίου εβραϊκού θρησκευτικού κόμματος Shas Αριέχ Ντερί ανακοίνωσε ότι έχουν αντιμετωπιστεί τα εμπόδια που δεν επέτρεπαν την εφαρμογή μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.
«Όλα τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί και η συμφωνία βρίσκεται στο στάδιο της τελικής τεχνικής διατύπωσης», σημείωσε συγχαίροντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι το κόμμα του Otzma Yehudit θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό εάν η κυβέρνηση εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.
Σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στην αποκατάσταση τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα και θα επαναφέρει την απειλή για τους κατοίκους στις παραμεθόριες περιοχές.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγόρησε νωρίτερα τη Χαμάς ότι αθέτησε τμήματα της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, καθώς ο ίδιος είναι αντιμέτωπος με την αντίδραση των υπερεθνικιστών συμμάχων του κατά της συμφωνίας.
Η Χαμάς δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία που ανακοίνωσαν οι μεσολαβητές την Τετάρτη.
Η αναβολή αφορούσε τα ονόματα των Παλαιστίνιων κρατουμένων των οποίων την αποφυλάκιση ζητεί η Χαμάς, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.
Από την άλλη, ισραηλινή διπλωματική πηγή συνεχίζει να επιμένει ότι οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι ανένδοτος στην οριστικοποίηση όλων των λεπτομερειών της συμφωνίας», λέει η πηγή σε δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ ανάγκασε τη Χαμάς να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής για τον Διάδρομο του Φιλάδελφου.
«Αυτή η επιμονή αποδίδει καρπούς, αλλά μέχρι να συμφωνηθούν πλήρως τα πράγματα ο Νετανιάχου δεν θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο», προσθέτει.
Η καθυστέρηση συνδέεται εν μέρει με την απειλή του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμόρτριχ και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ακροδεξιών εταίρων του Νετανιάχου, ότι θα αποχωρήσουν από τον συνασπισμό εάν εγκριθεί η συμφωνία.
ΠΟΥ: Έκκληση για διευρυμένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να παράσχει διευρυμένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ για κατάπαυση πυρός μετά από 15 μήνες πολεμικών συγκρούσεων απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διά στόματος εκπροσώπου του.
Τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια πιθανότατα θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου συστήματος υγείας της Γάζας τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια, σύμφωνα με αρχική εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να δώσουν την απάντηση από μόνα τους», δήλωσε ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Σύμφωνα με τον οργανισμό τα κράτη-μέλη του, οι δωρητές και η παγκόσμια κοινότητα, όπως και ο ιδιωτικός τομέας, θα πρέπει να υποστηρίξουν τόσο την επείγουσα ανάγκη για θέματα υγείας, όσο και τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση του υγειονομικού συστήματος της Γάζας.
Μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός απαιτεί να επιτρέπεται η διέλευση ημερησίως 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο Πίπερκορν σημείωσε ότι ο ΠΟΥ είναι έτοιμος, αν και πρέπει να αρθούν τα «σημαντικά εμπόδια ασφαλείας και τα πολιτικά εμπόδια για την παράδοση βοήθειας σε όλη τη Γάζα».
«Τώρα είναι η ώρα για τα κράτη-μέλη, τους δωρητές και την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβουν δράση και να παράσχουν ευέλικτη χρηματοδότηση για να καταστεί δυνατή η ταχεία και αποτελεσματική αποκατάσταση στις επείγουσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες», συμπλήρωσε.