Ερευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην Κίνα επιβεβαίωσε ανησυχίες ότι η ασιατική χώρα κάνει διακρίσεις σε βάρος ξένων εταιρειών, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση του Πεκίνου σε δημόσιους διαγωνισμούς στο μέλλον.
Έκθεση της ΕΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη, μετά από έρευνα εννέα μηνών, διαπίστωσε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί ένα σύνθετο πλέγμα κανόνων και πρακτικών που ευνοούν καθαρά τις εγχώριες εταιρείες έναντι των ευρωπαϊκών σε όλες τις κατηγορίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σε ολόκληρη την επικράτειά της κατ' επανάληψη.
Ως εκ τούτου, εγκυμονείται ο κίνδυνος να αυξηθούν περαιτέρω οι εντάσεις ΕΕ-Κίνας μετά την περυσινή απόφαση των Βρυξελλών να εισαγάγουν υψηλότερους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να απαντά με απειλές για επιπλέον φορολόγηση στο εισαγόμενο μπράντι και στο χοιρινό, μεταδίδει το Bloomberg.
Η έρευνα σε διαγωνισμούς σχετικά με ιατροτεχνολογικά προϊόντα απορρέει από ευρωπαϊκό νόμο του 2022 που αποσκοπεί στην προώθηση της αμοιβαιότητας όσον αφορά αγορές στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων.
Η πριμοδότηση εγχώριου εξοπλισμού για τα κινεζικά νοσοκομεία αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου «Made in China» για την ενίσχυση των βιομηχανιών της χώρας σε βασικούς τομείς.
Η εστίαση του Πεκίνου στις κρατικές προμήθειες ιατρικών τεχνολογιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αρχές θεσπίζουν αυστηρές απαιτήσεις για πολλές κατηγορίες συσκευών. Η αλλαγή αυτή γύρισε το εμπορικό έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ του 2019 για τα εν λόγω αγαθά σε πλεόνασμα 5,2 δισ. ευρώ μόλις έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται σε έκθεση της ΕΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο. Το επίκεντρο της έρευνας δεν αφορούσε την αντιστροφή αυτής της τάσης, αλλά τη λειτουργία θεμιτού ανταγωνισμού, σημειώνει το Bloomberg.
Η ΕΕ καταγγέλλει από καιρό τη μειωμένη πρόσβασή της στην αγορά προμηθειών της Κίνας. Η αγορά ιατρικής τεχνολογίας της χώρας αποτιμήθηκε σε 135 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Merics. Οι σημαντικότεροι Ευρωπαίοι κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι η Siemens και η Royal Philips.
Η ΕΕ υποστηρίζει ότι το Πεκίνο έχει λάβει μέτρα που στρεβλώνουν την αγορά ώστε να πιάσουν μερίδιο 85% στην εγχώρια αγορά οι κινεζικές εταιρείες που παράγουν «βασικά εξαρτήματα ιατροτεχνολογικών προϊόντων» έως το 2025, και 70% όσες κατασκευάζουν συσκευές υψηλής τεχνολογίας.
Επιπλέον, το πλαίσιο προμηθειών είναι δομημένο με τρόπο μη βιώσιμο για εταιρείες που προσανατολίζονται στο κέρδος, για παράδειγμα απαιτώντας δραστικές μειώσεις τιμών έως και 95%, σημειώνουν οι Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι εταιρείες του εξωτερικού υποβάλλονται σε δυσκίνητες και αυστηρά γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ως επόμενο βήμα, η Κομισιόν θα αξιολογήσει εάν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να προτείνει την υιοθέτηση αντιμέτρων, όπως περιορισμό της κινεζικής πρόσβασης της Κίνας σε δημόσιους διαγωνισμούς στην Ευρώπη.