Οι ρωσικές εταιρείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα στις διεθνείς συναλλαγές, μετά τις νομοθετικές αλλαγές που επέτρεψαν τη χρήση αυτών των περιουσιακών στοχιείων, προκειμένου, να αποφύγουν τις κυρώσεις της Δύσης. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το Κρεμλίνο, διά στόματος του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, οι κυρώσεις έχουν καταστήσει δύσκολο το εμπόριο της Ρωσίας με σημαντικούς εταίρους της, όπως η Κίνα ή η Τουρκία κι αυτό διότι οι ρωσικές τράπεζες είναι εξαιρετικά προσεκτικές με τις συναλλαγές που σχετίζονται με τη Ρωσία, ούτως ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές της Δύσης.
Φέτος, η Ρωσία επέτρεψε τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο ξένο εμπόριο και έλαβε μέτρα για να καταστήσει νόμιμη την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων κι ενώ η χώρα είναι από εκείνες που ηγούνται στην εξόρυξη bitcoin.
«Στο πλαίσιο του πειραματικού καθεστώτος, είναι δυνατή η χρήση bitcoin, τα οποία είχαμε εξορύξει εδώ στη Ρωσία (σε συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου)», δήλωσε ο Σιλουάνοφ στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24.
«Τέτοιες συναλλαγές λαμβάνουν ήδη χώρα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επεκταθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος», είπε προσθέτοντας ότι οι διεθνείς πληρωμές σε ψηφιακά νομίσματα αποτελούν το μέλλον.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπονομεύει το ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα, χρησιμοποιώντας το για πολιτικούς σκοπούς, αναγκάζοντας πολλές χώρες να στραφούν σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.
Ξεχώρισε το bitcoin ως παράδειγμα τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, λέγοντας ότι κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να ρυθμίσει το bitcoin. Τα σχόλια του Πούτιν υπέδειξαν ότι ο Ρώσος ηγέτης υποστηρίζει την εκτεταμένη χρήση των κρυπτονομισμάτων.