Από κοινού έγγραφο με προτάσεις για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές, εξέδωσαν σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).
Το έγγραφο αυτό αποτελεί συνέχεια ενός κοινού εγγράφου που είχε παρουσιασθεί το 2023 και αφορούσε τη προσέγγιση για την ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών με τη συμμετοχή τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο θεσμοί επιχειρούν να προτείνουν λύσεις για τη συχνότητα και σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και στις οικονομικές απώλειες που συνεπάγονται, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται. Η πρόταση επιδιώκει να προστατεύσει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις από αυτές τις απώλειες, μετριάζοντας έτσι και τους συναφείς κινδύνους για τη μακροοικονομική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητας στην ΕΕ. Κάτι που όπως επισημαίνεται, επιτυγχάνεται με την παροχή κινήτρων για τον μετριασμό των κινδύνων και την προσαρμογή και την αποσαφήνιση του καταμερισμού των ευθυνών μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα
Δύο πυλώνες
Με βάση τις υφιστάμενες εθνικές και τις ευρωπαϊκές δομές, η ΕΚΤ και η EIOPA προτείνουν μια πιθανή λύση σε επίπεδο ΕΕ που αποτελείται από δύο συμπληρωματικούς πυλώνες:
- Ένα σύστημα αντασφάλισης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της ΕΕ για την αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης από τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών. Το σύστημα αυτό θα εκμεταλλεύεται τις οικονομίες κλίμακας και θα διαφοροποιήσει την κάλυψη των υψηλών κινδύνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα χρηματοδοτείται από ασφάλιστρα κινδύνου, από αντασφαλιστές ή εθνικά συστήματα ασφάλισης.
- Ένα ταμείο της ΕΕ για τη δημόσια χρηματοδότηση των καταστροφών. Χρηματοδοτούμενο από συνεισφορές των κρατώ- μελών, το ταμείο αυτό θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση των δημόσιων υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές, με την προϋπόθεση ότι τα κράτη-μέλη έχουν εφαρμόσει τα συμφωνημένα μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων πριν από το συμβάν.
Όπως τονίζεται, καθώς οι φυσικές καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο σοβαρές, η ασφάλιση αναμένεται να γίνει λιγότερο προσιτή και το ήδη σημαντικό χάσμα στην ασφαλιστική κάλυψη είναι πιθανό να διευρυνθεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα, το έγγραφο δείχνει ότι τα εθνικά συστήματα ασφάλισης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα συμβάλλουν στη μείωση του χάσματος στην ασφαλιστική κάλυψη σε αρκετές χώρες. Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια για να το επιτύχουν.
«Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη έδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», δήλωσε η πρόεδρος της EIOPA Petra Hielkema. «Αυτό απαιτεί συντονισμένη δράση. Οι προτάσεις που παρουσιάζονται έχουν ως στόχο να δώσουν έναυσμα για μια συζήτηση σχετικά με τους πιθανούς τρόπους μείωσης του χάσματος της ασφαλιστικής κάλυψης μέσω μιας λύσης σε επίπεδο ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα των εθνικών ασφαλιστικών συστημάτων», πρόσθεσε η ίδια.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος από τη μεριά του υποστήριξε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για κλιματικούς κινδύνους που αυξάνονται. Η προτεινόμενη λύση είναι ένας πιθανός τρόπος για τον μετριασμό των μακροοικονομικών κινδύνων και των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από φυσικές καταστροφές, μειώνοντας παράλληλα τον ηθικό κίνδυνο».