Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν φέτος σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειας τσίλι έχουν διαταράξει τον εφοδιασμό, έχουν ανεβάσει τις τιμές και, το χειρότερο από όλα, έχουν κάνει τις πιπεριές να έχουν πιο ήπια γεύση.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επιστήμονες λένε ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μια μακροπρόθεσμη τάση που επηρεάζει και άλλα τρόφιμα:
Τα μείγματα καφέ γίνονται πιο πικρά και οι καρύδες πιο άγευστες λόγω των ασταθών βροχοπτώσεων, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του λάχανου Νάπα, του βασικού συστατικού του αγαπημένου κορεατικού πιάτου kimchi.
Το τσίλι είναι οι καρποί των φυτών του γένους Capsicum και χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στις κουζίνες όλου του κόσμου. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των jalapeño, habanero και bird's eye, που ποικίλλουν σε χρώμα, μέγεθος και οξύτητα.
Από τις πιπεριές που καλλιεργούνται από μικρούς αγρότες στο Μεξικό και την Ινδία μέχρι εκείνες για γιγαντιαίους παραγωγούς όπως η Huy Fong Foods Inc. με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία παρασκευάζει τη διάσημη καυτερή σάλτσα Sriracha, το εμπόριο τσίλι εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Η Ασία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας προσφοράς τσίλι, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO.
Η οξύτητα ενός τσίλι προέρχεται από μια ομάδα αλκαλοειδών που παράγουν θερμότητα, συμπεριλαμβανομένης της καψαϊκίνης στον καρπό, ενώ οι πιο ζεστές και ξηρές συνθήκες συνήθως αυξάνουν την οξύτητα. Οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας γίνονται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, και εντείνει τις βροχοπτώσεις.
«Καθώς η καλλιέργεια απορροφά πολλή από αυτή την επιπλέον υγρασία, τη βάζει στη σάρκα του καρπού της πιπεριάς τσίλι», δήλωσε ο Kraig Kraft, 46 ετών, αγροοικολόγος με έδρα το Όρεγκον και συγγραφέας του Chasing Chiles, το οποίο εξετάζει τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην καλλιέργεια. «Ξαφνικά, η οξύτητα αραιώνεται».
Η ξηρασία και η ακραία ζέστη μπορούν επίσης να καταπονήσουν τα νεαρά φυτά, εμποδίζοντας την καλλιέργεια να ανθίσει. Μια σοβαρή ξηρασία στο Μεξικό φέτος προκάλεσε έλλειψη κόκκινων χειμερινών jalapeños, αναγκάζοντας την Huy Fong Foods να σταματήσει την παραγωγή τον Μάιο, ανέφερε η Washington Post.
«Όταν τρως ένα τσίλι, αρχίζεις να αισθάνεσαι τη ζέστη στα χείλη σου, και μετά αρχίζεις να ιδρώνεις και νιώθεις ζεστασιά στο σώμα σου», δήλωσε η 34χρονη Chavez, η οποία είναι συνιδιοκτήτρια του Canchita Peruvian Cuisine και του ισπανικού εστιατορίου Tinto μαζί με τον σύζυγό της, Daniel. «Αλλά σήμερα το πρωί, έφαγα έξι τσίλι και δεν ένιωσα τίποτα».