Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε λίγες ώρες νωρίτερα, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος είχαν ψηφίσει κατά του νόμου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το ταχύτερο δυνατόν, ενώ τόνισε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποχωρήσει από το κτίριο της Βουλής.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο Γιουν Σουκ-γέολ είχε κηρύξει την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα στο κανάλι YTN, κατηγορώντας τα αριστερά κόμματα της χώρας ότι σχεδιάζουν εξέγερση και ότι τρέφουν συμπάθειες προς τη Βόρεια Κορέα.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει παραλύσει λόγω ενεργειών της αντιπολίτευσης και κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο για να υπάρξει «εκκαθάριση φιλοβορειοκορεατικών στοιχείων».
«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, για να ξεριζώσω τις ποταπές φιλοβορειοκορεατικές αντικρατικές δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και για να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη», τόνισε ο Γιούν.
«Μέσω του στρατιωτικού νόμου θα δημιουργήσουμε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας Χαν Ντονγκ-χουν, δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου είναι λάθος και δεσμεύτηκε να την παρεμποδίσει.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, το Δημοκρατικό Κόμμα, κάλεσε τους βουλευτές του να προσέλθουν στο κοινοβούλιο. Ο ηγέτης του κόμματος Λι Τζάε-μιούνγκ δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου είναι αντισυνταγματική και ότι η Βουλή θα προσπαθήσει να την ακυρώσει.
Λίγο μετά, 190 από τους 300 βουλευτές πέρασαν ψήφισμα που απαιτεί την άρση του στρατιωτικού νόμου που κήρυξε ο Γιούν. To σύνταγμα της Νότιας Κορέας προβλέπει ότι ο πρόεδρος πρέπει να συμμορφωθεί με απόφαση της Βουλής για άρση του στρατιωτικού νόμου.
Μετά την απόφαση της Βουλής, οι στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Βουλής άρχισαν να αποσύρονται, σύμφωνα με κορεατικά πρακτορεία. Νωρίτερα, στρατιώτες είχαν επιχειρήσει να μπουν στο κτίριο της Βουλής για να επιβάλουν τον στρατιωτικό νόμο και υπάλληλοι της Βουλής προσπάθησαν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.
Το νοτιοκορεατικό γουόν κατέγραψε απώλειες πάνω από 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο χαμηλό δύο ετών των 1.430 γουόν το δολάριο.
Η αναπάντεχη κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήρθε μετά από μήνες αψιμαχιών στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης μειοψηφίας του Γιούν και του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο προσπαθεί να περάσει από το κοινοβούλιο τη δική του πρόταση για τον προϋπολογισμό. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποβάλει επίσης πρόταση μομφής κατά του γενικού εισαγγελέα της χώρας. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος έχει αντιμετωπίσει πλήθος κατηγοριών σε δικαστικές υποθέσεις και τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε για παραβίαση του εκλογικού νόμου.
Από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Yψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζει η Σεούλ να σεβαστεί «το κράτος δικαίου».
Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.
Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, ΑΠΕ και CNN