Σε υψηλό από το 2012 εκτινάχθηκε το περιθώριο (spread) ανάμεσα στην απόδοση του 10ετούς κρατικού γαλλικού ομολόγου και του αντίστοιχου τίτλου της Γερμανίας, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό της χώρας απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση.
Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού κρατικού τίτλου χρέους ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στο 3,05%, ενώ αυτή του γερμανικού bund στο 2,18%, με αποτέλεσμα το spread να διευρυνθεί στις 87 μονάδες βάσεως, επίπεδο το οποίο τελευταία φορά καταγράφηκε την εποχή του δημοσιονομικού χρέους στην Ευρωζώνη πριν από 14 χρόνια.
Το αγκάθι του προϋπολογισμού
Η νευρικότητα της αγοράς αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών για τον αν θα καταφέρει ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ να περάσει τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος και να θέσει σε ισχύ περικοπές στις δαπάνες προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας. Η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» έχει υποσχεθεί να ρίξει την κυβέρνηση με πρόταση δυσπιστίας εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, με το αντιπαράθεση ενδεχομένως να κορυφωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Επιβαρύνοντας περαιτέρω το άσχημο κλίμα, η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι η Λεπέν θα κάνει πράξη τις απειλές της και ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα καταπέσει σύντομα με ψήφο δυσπιστίας. Το γραφείο του Μακρόν διέψευσε τα σχόλια αυτά.
«Θα μπορούσαμε κάλλιστα να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση θα τεθεί και πάλι σε κίνδυνο», σημειώνει ο Γκρεγκ Χερτ, επικεφαλής επενδύσεων για πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία στην Allianz Global Investors. «Θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξουμε με ένα spread στα ομόλογα στο επίπεδο της Ιταλίας».
Πρωτοφανές φαινόμενο
Κάτι που θα ήταν πρωτοφανές στην εποχή του ευρώ, δεδομένου ότι τα ιταλικά ομόλογα με χαμηλότερη διαβάθμιση είναι ιστορικά μεταξύ των υψηλότερων αποδόσεων στην ευρωζώνη εξαιτίας του υψηλού χρέους της χώρας. Το spread των ιταλικών ομολόγων έναντι της αυτών της Γερμανίας ανέρχεται στις 125 μονάδες βάσης και αυτό το επίπεδο θα καταστήσει τη Γαλλία μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία αγοράς, σύμφωνα με τον Χερτ.
Οι ανησυχίες για τη Γαλλία, που προκλήθηκαν τον Ιούνιο από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν, ωχριούν σε σύγκριση με τον πανικό της αγοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη πριν περισσότερο από μια δεκαετία, όταν το spread των γαλλικών ομολόγων ήταν υπερδιπλάσιο.
Οι στρατηγικοί αναλυτές των τραπεζών στέλνουν νέες προειδοποιήσεις. Η Citigroup δήλωσε ότι το spread των ομολόγων μπορεί να φθάσει τις 100 μονάδες βάσης ταχύτερα από το αναμενόμενο, ενώ η Commerzbank προέτρεψε τους πελάτες της να μειώσουν την έκθεσή τους στη Γαλλία. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες και υπολείπεται των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δεικτών.
«Εκτός από τα πρόσφατα πολιτικά πρωτοσέλιδα που υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα είναι δύσκολη και θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση, οι μακροοικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται επίσης γρήγορα», έγραψε σε σημείωμά του ο Κριστόφ Ρίγκερ, επικεφαλής της Commerzbank για τα επιτόκια και την πιστωτική έρευνα.
Στο μικροσκόπιο η γαλλική οικονομία
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας ζήτησε περισσότερη βεβαιότητα στα σχέδια για την αποκατάσταση των οικονομικών της χώρας. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γαλλία υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους, ένα σημάδι ότι οι πολιτικές και γεωπολιτικές ανησυχίες επιβαρύνουν το κλίμα.
Η οικονομία της Γαλλία αξιολογείται από τον οίκο S&P Global την Παρασκευή, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη για τις κινήσεις στην αγορά, αφού τόσο ο οίκος Fitch όσο και ο οίκος Moody's έδωσαν αρνητικές προοπτικές τον περασμένο μήνα.
Δεδομένης της έλλειψης πλειοψηφίας, ο Μπαρνιέ αναμένεται ευρέως να χρησιμοποιήσει τον Δεκέμβριο μια συνταγματική διάταξη γνωστή ως 49.3 για να εγκρίνει το νομοσχέδιο χωρίς να το θέσει σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.
Ωστόσο, η χρήση του εργαλείου αυξάνει την πιθανότητα μιας ψήφου δυσπιστίας που θα έριχνε την κυβέρνηση και θα απέρριπτε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό. Η Αριστερά έχει δεσμευτεί να προτείνει μια τέτοια ψηφοφορία, η οποία θα περάσει αν οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν την υποστηρίξουν.
Η ηγέτης της ακροδεξιάς ενέτεινε την πίεση στον Μπαρνιέ τις τελευταίες ημέρες, επαναλαμβάνοντας ότι οι τρέχουσες προτάσεις για τον προϋπολογισμό είναι απαράδεκτες και ότι η πτώση της κυβέρνησης δεν θα ήταν καταστροφή.
«Βρέθηκα στη Γαλλία συναντώντας διάφορους πελάτες και η αρνητική διάθεση που είδα για τη χώρα τους, από τους Γάλλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, μου έκανε εντύπωση, δεν αγοράζουν», δήλωσε ο Αμαντέο Σκιπασερόλα, επικεφαλής διαπραγμάτευσης ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων στη Mizuho International.