Περιφερειακό δικαστήριο της Σιβηρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια Ρωσίδα δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών επειδή με τη δουλειά της σε ξένο μέσο ενημέρωσης συνέβαλε στην παραγωγή «περιεχομένου» που δυσφημεί τον ρωσικό στρατό.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, το Κρεμλίνο καταπνίγει κάθε επικριτική φωνή και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) κατηγόρησαν τη δημοσιογράφο Νίκα Νόβακ για «εμπιστευτική συνεργασία με έναν εκπρόσωπο ξένου μέσου ενημέρωσης», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το γραφείο Τύπου ενός δικαστηρίου στην περιοχή της Βαϊκάλης. Η Νόβακ φέρεται ότι «βοήθησε στην προετοιμασία ανακριβούς περιεχόμενου που δυσφήμισε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τους θεσμούς του κράτους», σύμφωνα με αυτήν την πηγή.
Με τη δουλειά της στόχευε να «βλάψει τη φήμη» της Ρωσίας και «να αποσταθεροποιήσει» την κοινωνία, πρόσθεσε το Γραφείο Τύπου.
Η Νίκα Νόβακ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του2023 στη Μόσχα. Η δίκη της έγινε κεκλεισμένων των θυρών και το δικαστήριο δεν διευκρίνισε για ποιο ξένο μέσο ενημέρωσης κατηγορείται ότι εργαζόταν. Το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), που χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι η Νόβακ ήταν «πρώην συνεργάτιδα» του παραρτήματός του στη Σιβηρία. Το μέσο αυτό θεωρείται «πράκτορας του εξωτερικού» στη Ρωσία, ένας χαρακτηρισμός που συνήθως χρησιμοποιείται εναντίον των ελεύθερων φωνών ή της αντιπολίτευσης και εμπεριέχει την επιβολή πολύ αυστηρών διοικητικών περιορισμών.
Η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial θεωρεί τη Νίκα Νόβακ πολιτική κρατούμενη και ζητά την απελευθέρωσή της.
Τον Οκτώβριο του 2023 μια άλλη δημοσιογράφος του RFE/RL, η Αλσού Κουρμάσεβα, τέθηκε υπό κράτηση επειδή δεν δηλώθηκε ως «πράκτορας του εξωτερικού». Αποφυλακίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, χάρη στην ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Μόσχας και χωρών της Δύσης. Μαζί με την Κουρμάσεβα απελευθερώθηκε και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ