Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία που θα ανοίξουν το δρόμο για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», στην πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που οι δύο ηγέτες σήκωσαν το τηλέφωνο για να συνομιλήσουν, μεταδίδει το Reuters.
Σε μια συνομιλία διάρκειας μίας ώρας, ο Σολτς ζήτησε επίσης την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Η κλήση έγινε σε μια συγκυρία που η Ουκρανία αντιμετωπίζει όλο και πιο δύσκολες συνθήκες στο πεδίο της μάχης, εν μέσω ελλείψεων σε όπλα και στρατιώτες, ενώ την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν.
«Ο καγκελάριος προέτρεψε τη Ρωσία να δείξει προθυμία για εκκίνηση συνομιλιών με την Ουκρανία, με στόχο την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση.
«Τόνισε την ακλόνητη αποφασιστικότητα της Γερμανίας να στηρίξει την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο Σολτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις αναφορές περί ανάπτυξης βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στον καγκελάριο ότι πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας, να βασίζεται στη «νέα εδαφική πραγματικότητα» και να αντιμετωπίζει τις αιτίες της σύγκρουσης, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Μόσχα έχει εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της στο πεδίο της ενέργειας και και παράλληλα είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία με το Βερολίνο.
Ποιες προϋποθέσεις θέτει η Μόσχα
Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με βάση τις προτάσεις που ανακοινώθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο, είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Γερμανό καγκελάριο, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
«Όσον αφορά τις προοπτικές για πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά δεν αρνήθηκε ποτέ και παραμένει ανοιχτή στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που διέκοψε το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. «Οι προτάσεις της Ρωσίας είναι γνωστές και σκιαγραφήθηκαν ειδικότερα σε ομιλία στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο».
Ο Πούτιν, τότε, σε συνάντηση με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απαρίθμησε τις προϋποθέσεις για συνομιλίες με την Ουκρανία. Περιλαμβάνουν κυρίως την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και τις περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, τη δέσμευση της Ουκρανίας να υιοθετήσει αδέσμευτο καθεστώς, την αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση της χώρας και την άρση όλων των δυτικών κυρώσεων. Ο πρόεδρος επέμεινε ότι όλοι αυτοί οι όροι πρέπει να κατοχυρωθούν σε διεθνείς συμφωνίες.
Η τηλεφωνική επικοινωνία ανέδειξε βαθιές διαφωνίες για την Ουκρανία, αλλά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε ήταν πολύ θετικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή στο μέλλον μετά την τηλεφωνική τους συνομιλία, δήλωσε στο TASS πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.
Παρακάμφθηκαν οι ανησυχίες Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η συνομιλία του Όλαφ Σολτς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του Ρώσου ηγέτη.
«Τώρα μπορεί να υπάρξουν κι άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες. Απλώς λόγια, λόγια, λόγια. Αυτό ακριβώς θέλει ο Πούτιν εδώ και καιρό: επιθυμεί διακαώς να αποδυναμωθεί η απομόνωσή του», είπε ο Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Σολτς, πριν τηλεφωνήσει στον Πούτιν, μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμευόμενος να τον ενημερώσει και στη συνέχεια για το αποτέλεσμα της συνομιλίας, είπε ο εκπρόσωπος.
Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Σολτς να μη μιλήσει με τον Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μειωθεί η απομόνωση του Ρώσου ηγέτη και θα συνεχιστεί αμείωτη η ένταση του πολέμου, δήλωσε πηγή από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας.
«Ο πρόεδρος είπε ότι η συνομιλία θα ωφελήσει τον Πούτιν, αίροντας την απομόνωσή του. Ο Πούτιν δεν θέλει πραγματική ειρήνη, θέλει διάλειμμα», είπε η πηγή στο Reuters.
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής της Ουκρανίας και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε όπλα μετά τις ΗΠΑ, των οποίων η μελλοντική υποστήριξη προς το Κίεβο φαίνεται αβέβαιη μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει το μέγεθος της δυτικής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και έχει ισχυριστεί ότι μπορεί να θέσει γρήγορο τέλος στον πόλεμο, χωρίς να εξηγήσει πώς.
Σολτς και Πούτιν μίλησαν για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2022, δέκα μήνες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Σολτς, ο ιστορικά πιο αντιδημοφιλής Γερμανός καγκελάριος, προετοιμάζεται για εθνικές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, στις οποίες οι Σοσιαλδημοκράτες του αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από αριστερά και ακροδεξιά κόμματα που επικρίνουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.