Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εκ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανίας, διακρίνει ως ένα «καλό σημείο εκκίνησης» τη μεταρρύθμιση του ανώτατου ορίου δαπανών της χώρας, γνωστό ως «φρένο χρέους». Αυτό υποστήριξε ο Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα όρια δαπανών είναι κατοχυρωμένα στο σύνταγμα της Γερμανίας, ωστόσο τα πολιτικά κόμματα έχουν αντιδράσει στους περιορισμούς αυτούς, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να ανακάμψει δεχόμενη πιέσεις από τις υψηλές τιμές της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η διάσταση απόψεων για τις δαπάνες οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα, όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, τερματίζοντας τον συνασπισμό μεταξύ του SPD του Σολτς, των Ελεύθερων Δημοκρατών του Λίντνερ και των Πρασίνων.
Αναφερόμενος στη διάθεση για μεταρρυθμίσεις από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, ο ηγέτης του SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt: «Αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να συνεχίσουμε».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δήλωσε ανοιχτός στη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, το οποίο περιορίζει το δημόσιο έλλειμμα της Γερμανίας στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, υπό ορισμένες συνθήκες. Ο Μερτς έχει προταθεί να διαδεχθεί τον Σολτς στην καγκελαρία στις πρόωρες εκλογές που έχουν οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου, αν και το CDU προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
«Ίσως οι άνθρωποι τότε να κοιτάξουν πίσω σε αυτή τη στιγμή και να καταλάβουν τι ευκαιρία έχασαν τα κόμματα του δημοκρατικού κέντρου», δήλωσε ο Λαρς Κλίνγκμπεϊλ την Παρασκευή στο X.
Τώρα είναι η ώρα για έναν υπεύθυνο συμβιβασμό από τους Δημοκρατικούς, υποστήριξε, ζητώντας από το συντηρητικό CDU να συμφωνήσει, καθώς η μεταρρύθμιση απαιτεί την πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. «Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα. Θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε.
Εντός του CDU, η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους άνοιξε εκ νέου φέτος από τον Κάι Βέγκνερ, τον συντηρητικό δήμαρχο του Βερολίνου. Αρκετοί ηγέτες του CDU από άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις εμφανίζονται θετικοί στην προσπάθεια για μεταρρύθμιση, επειδή τα κρατίδια είναι πιο περιορισμένα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς δεν έχουν διαρθρωτικά περιθώρια για την ανάληψη νέου χρέους.
Το συνδικάτο του τομέα των υπηρεσιών Verdi χαιρέτισε το νέο άνοιγμα του Μερτς για τη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους. «Είναι μια απεικόνιση για το τι είναι απαραίτητο», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Verdi Φρανκ Βέρνεκε. «Έχουμε ένα τεράστιο επενδυτικό κενό στη Γερμανία, άνω των 180 δισ. ευρώ μόνο στον δημόσιο τομέα».
Εάν η επόμενη κυβέρνηση συνεχίσει επίσης να εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις και διατηρήσει τη στήριξή της στην Ουκρανία, δεν θα μπορεί να το πράξει χωρίς πρόσθετο δανεισμό, συμπλήρωσε.