H άνοδος των τιμών σε βασικά τρόφιμα όπως το σιτάρι, το τυρί και η ζάχαρη έχει οδηγήσει το κόστος των επισιτιστικών προϊόντων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, στέλνοντας «σήμα» ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια στη μάχη των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού.
Ο δείκτης τιμών, που καταρτίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), αυξήθηκε στις 127,4 μονάδες τον Οκτώβριο.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2023.
Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 5,5%.
Οι τιμές των επισιτιστικών προϊόντων ενισχύονται σταθερά από την αρχή της χρονιάς.
Αν και το κόστος των τροφίμων παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα που άγγιξε τον Μάρτιο του 2022, οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με άνοδο των τιμών για τρόφιμα.
Οι πιέσεις στις τιμές των τροφίμων στις χώρες της G7 αυξήθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια τον Σεπτέμβριο.
Ο Τόμας Βιέλαντεκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην T Row Price, δήλωσε ότι οι κινήσεις στο κόστος των επισιτιστικών προϊόντων θα «ανεβάσει τον πληθωρισμό των τροφίμων, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες».