Την πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές εκφώνησε στο φόρουμ του Βαλντάι στο θέρετρο του Σότσι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Διαμορφώνεται μια νέα παγκόσμια τάξη μπροστά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει μαζί του, καθώς «χρήζουν προσοχής» οποιεσδήποτε ιδέες του για διευκόλυνση του τερματισμού της ουκρανικής κρίσης και τυχόν επιθυμία του για αποκατάσταση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Μόσχας.
«Δεν θα ήταν κακό να του κάνω ένα τηλέφωνο, είμαι έτοιμος», σημείωσε. «Θα ήθελα να τον συγχαρώ για την εκλογή του». Και πρόσθεσε: «Αν ορισμένοι διεθνείς ηγέτες επιθυμούν αποκατάσταση των σχέσεών μας, δεν θα πω "όχι"», δήλωσε.
Ο Πούτιν είπε, εξάλλου, ότι εντυπωσιάστηκε με το πώς ο Τραμπ, ο οποίος νίκησε κατά κράτος την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο, συμπεριφέρθηκε αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τον Ιούλιο, περιγράφοντάς ως «γενναίο». «Λειτούργησε σαν άντρας».
Ο Τραμπ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία εντός 24 ωρών, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς θα κάνει.
«Η δυτική μετα-ψυχροπολεμική κυριαρχία κατέρρευσε»
Ο πρόεδρος Πούτιν καταδίκασε την αμερικανική επιδίωξη να ηττηθεί στρατηγικά η Ρωσία στην Ουκρανία, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας για τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης, καθώς η δυτική μετα-ψυχροπολεμική κυριαρχία κατέρρευσε. «Φτάσαμε σε μια επικίνδυνη γραμμή», είπε.
«Οι εκκλήσεις της Δύσης να υποστεί στρατηγική ήττα η Ρωσία, η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, καταδεικνύει τον εξωφρενικό τυχοδιωκτισμό των δυτικών πολιτικών», είπε ο Πούτιν.
Κάθε μελλοντική συζήτηση για μείωση των πυρηνικών, πρόσθεσε, πρέπει να περιλαμβάνει και τα οπλοστάσια Βρετανίας και Γαλλίας.
Το φετινό θέμα του φόρουμ είναι «Διαρκής ειρήνη – σε ποια βάση; Ασφάλεια και ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη στον 21ο αιώνα» και πραγματοποιείται από 4 έως 7 Νοεμβρίου.
Η κοινωνία ζει σε μια εποχή θεμελιωδών, επαναστατικών αλλαγών, συμμετέχοντας άμεσα στις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σύγχρονου κόσμου, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Ζούμε σε μια εποχή θεμελιωδών, ουσιαστικά επαναστατικών αλλαγών, όχι μόνο για να κατανοήσουμε, αλλά και για να είμαστε άμεσα συμμετέχοντες στις πιο περίπλοκες διαδικασίες του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα», είπε, μιλώντας στο φόρουμ του Βαλντάι.
Η Δύση αλαζονικά έχει επιδιώξει να χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως ηττημένη δύναμη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «αναχρονιστική» την υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία, είπε, δεν θεωρεί εχθρικό τον δυτικό πολιτισμό, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να απομονώσουν τη Μόσχα.
Ο κόσμος αλλάζει, τόνισε, και πολλές ισχυρές χώρες δεν θέλουν να απομονώσουν τη Ρωσία.
«Η προηγούμενη δομή του κόσμου εξαφανίζεται αμετάκλητα, μπορούμε να πούμε ότι έχει ήδη φύγει, και ένας σοβαρός, ασυμβίβαστος αγώνας εκτυλίσσεται για τον σχηματισμό μιας νέας», υπογράμμισε ο Πούτιν.
«Ο κόσμος χρειάζεται τη Ρωσία και καμία απόφαση από τους αλαζόνες της Ουάσιγκτον ή των Βρυξελλών δεν μπορεί να το αλλάξει».
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία και η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψουν σε μια κατάσταση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ταυτόχρονα, χαιρέτισε τον ρόλο της Κίνας στην Κεντρική Ασία, που ενισχύει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, είπε.
Σχετικά με το Ουκρανικό, ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι άσκοπη τυχόν πίεση στη Ρωσία, ωστόσο η Μόσχα ήταν και είναι πάντα έτοιμη να διαπραγματευτεί.
«Είναι άσκοπο να μας ασκείτε πίεση. Αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με πλήρη συνεκτίμηση των αμοιβαίων νόμιμων συμφερόντων. Αυτό ζητάμε και σ' αυτή τη βάση καλούμε όλους τους συμμετέχοντες».
Ο Πούτιν κατέληξε ότι ορισμένοι στη Δύση ονειρεύονταν έναν κόσμο χωρίς Ρωσία, επιδιώκοντας παγκόσμια κυριαρχία, αλλά ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα σταματήσει τα σχέδιά τους.
Με πληροφορίες από Reuters, ΕΡΤ