Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από ένα βίντεο που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το οποίο Αϊτινοί ψήφισαν παράνομα πολλές φορές υπέρ της Κάμαλα Χάρις στην Τζόρτζια, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε ήδη ανακοίνωση μετά από την εμφάνιση ενός άλλου βίντεο, που άρχισε να κυκλοφορεί πριν από μια εβδομάδα, στο οποίο υποστηριζόταν ότι τα ψηφοδέλτια στην Πενσυλβάνια καταστράφηκαν. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ξένες δυνάμεις εργάζονται για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.
Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και το FBI εξέδωσαν κοινή δήλωση την 1η Νοεμβρίου υποστηρίζοντας ότι το βίντεο ήταν έργο της Ρωσίας. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν «ότι ρωσικοί παράγοντες κατασκεύασαν βίντεο που απεικόνιζε ψευδώς άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι από την Αϊτή και ψηφίζουν παράνομα σε πολλές κομητείες της Τζόρτζια», ανέφερε η δήλωση.
"Αυτό είναι ψευδές και αποτελεί παράδειγμα στοχευμένης παραπληροφόρησης", δήλωσε ο κ. Raffensperger υψηλός αξιωματούχος της Πολιτείας της Τζόρτζια . Το ψεύτικο βίντεο, το οποίο συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο "X", έδειχνε έναν άνδρα που ισχυρίζεται ότι είναι μετανάστης από την Αϊτή, ο οποίος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από έξι μήνες και έλαβε ιθαγένεια και έγγραφα ταυτότητας.
«Ψηφίζουμε Kamala Harris», λέει ο άντρας. «Χθες ψηφίσαμε στην κομητεία Gwinnett και σήμερα ψηφίζουμε στην κομητεία Fulton». Στη συνέχεια, δείχνει αρκετές ταυτότητες που μοιάζουν με άδειες οδήγησης της Τζόρτζια, καλώντας «όλους τους Αϊτινούς να έρθουν στην Αμερική».
Μια πιο προσεκτική εξέταση έδειξε ότι μια φωτογραφία σε ένα δελτίο ταυτότητας είναι πλαστή. Η διεύθυνση στην ταυτότητα οδηγούσε σε ένα συγκρότημα γραφείων στο Lawrenceville, Ga. Ο κ. Raffensperger είπε ότι ζήτησε από τονΈλον Μασκ, τον ιδιοκτήτη του "X", να αφαιρέσει το ψευδές βίντεο από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. όπερ και εγένετο.
Η Storm-1516, είναι μια ρωσική ομάδα στον κυβερνοχώρο η οποία έχει διαδώσει διάφορα βίντεο προσπαθώντας να σπείρει δυσπιστία για το επικείμενο αποτέλεσμα. Ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από την ομάδα νωρίτερα φέτος κατηγορούσε ψευδώς τη CIA ότι δημιούργησε μια "φάρμα τρολ" στην Ουκρανία για να ενισχύσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς.
Η κυβερνητική ανακοίνωση την 1/11 ανέφερε ότι τα βίντεο ήταν μέρος της «ευρύτερης προσπάθειας της Μόσχας να εγείρει αβάσιμα ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών και να πυροδοτήσει διχασμούς μεταξύ των Αμερικανών».
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν υποστηρίξει ότι η Ρωσία ευνοεί τον Τραμπ στις εκλογές. Ο σκεπτικισμός του πρώην προέδρου για τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία πριν από σχεδόν τρία χρόνια, και η υπόσχεσή του να αναγκάσει γρήγορα τους εμπλεκόμενους σε ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν αυξήσει το διακύβευμα στις εκλογές για τη Ρωσία, υποστηρίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Η Microsoft αναμένει από τις ρωσικές ομάδες παραπληροφόρησης να δημιουργήσουν γρήγορα περισσότερο ψευδές περιεχόμενο εάν προκύψει από τις εκλογές οριακό αποτέλεσμα. Τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών υποστήριξαν ότι το Ιράν ευνοεί την Κ. Χάρις.