Η ιδέα ότι οι χώρες των BRICS μπορούν να απειλήσουν το δολάριο δεν είναι παρά μια «φαντασιοπληξία» από τη στιγμή που η Κίνα και η Ινδία παραμένουν στα «μαχαίρια» και αρνούνται να συνεργαστούν στο εμπόριο, τόνισε ο «νονός» του ακρωνύμιου, Τζιμ Ο'Νιλ.
Ο πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management εισήγαγε τον όρο BRICS το 2001 σε έκθεση που υπογράμμιζε τις τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, και της Κίνας, καθώς και την ανάγκη να μεταρρυθμιστούν οι παγκόσμιοι θεσμοί διακυβέρνησης ώστε να τις συμπεριλάβουν.
«Η ιδέα ότι οι BRICS μπορούν να αποτελέσουν μια πραγματικά παγκόσμια οικονομική ομάδα είναι προφανές ότι αποτελεί μια "φαντασιοπληξία" με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε να το πει κανείς αυτό για τη G7, και είναι πολύ ενοχλητικό ότι βλέπουν τον εαυτό τους σαν κάποια εναλλακτική σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι είναι προφανές ότι δεν είναι κάτι το εφικτό» υπογράμμισε ο Ο'Νιλ.
«Μου φαίνεται προσωπικά ότι είναι μια συμβολική ετήσια συγκέντρωση όπου σημαντικές αναδυόμενες χώρες, ιδίως αυτές που "κάνουν θόρυβο" όπως η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, μπορούν να μαζευτούν και να υπογραμμίσουν πόσο καλό είναι να είσαι μέρος ενός πράγματος στο οποίο δεν εμπλέκονται οι ΗΠΑ και ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν είναι αρκετά καλή» ανέφερε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ο'Νιλ υποστήριξε ότι οι BRICS έχουν επιτύχει ελάχιστα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν πραγματικά παγκόσμια ζητήματα χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ακριβώς όπως δεν είναι δυνατόν η Δύση να επιλύσει πραγματικά παγκόσμια ζητήματα χωρίς την Κίνα και την Ινδία, και σε μικρότερο βαθμό χωρίς τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη κατά την έναρξη της συνόδου των BRICS στη Ρωσία ότι περισσότερες από 30 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στην ομάδα.
Ο Ο'Νιλ εκτίμησε ότι η ένταξη περισσότερων χωρών θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο να επιτύχουν οι BRICS οτιδήποτε.
Όσον αφορά τις προσπάθειες της Ρωσίας να πείσει τις άλλες χώρες των ΒRICS να δημιουργήσουν μια εναλλακτική πλατφόρμα πληρωμών που δεν θα επηρεάζεται από τις δυτικές κυρώσεις, ο Ο'Νιλ είπε ότι καμία από τις χώρες που έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το δολάριο δεν έχει κάνει κάποια σοβαρή προσπάθεια να το επιτύχει.
Ένα κοινό νόμισμα των BRICS θα στηριζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Κίνα, ενώ η Ρωσία και η Βραζιλία δεν θα διαδραμάτιζαν τόσο σημαντικό ρόλο, υποστήριξε.
«Αν ήθελαν να είναι πραγματικά σοβαροί για οικονομικά ζητήματα γιατί δεν προσπαθούν να μειώσουν τους δασμούς στο μεταξύ τους εμπόριο;» σημείωσε ο Ο'Νιλ. «Θα πάρω την ομάδα των BRICS στα σοβαρά όταν δω σημάδια ότι οι χώρες που έχουν πραγματικά σημασία, η Κίνα και η Ινδία, προσπαθούν όντως να συμφωνήσουν μεταξύ τους αντί να προσπαθούν να είναι διαρκώς σε αντιπαράθεση» πρόσθεσε.