Οι νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποδεικνύουν ένα δύσκολο μέλλον για την παγκόσμια οικονομία με κύριο χαρακτηριστικό την υποτονική μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και τα υψηλά επίπεδα χρέους, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
H Γκεοργκίεβα παρουσίασε μια αποκαρδιωτική εικόνα σε ομιλία που έδωσε μια εβδομάδα πριν από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά τόνισε ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα για την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση του χρέους.
Η ίδια προειδοποίησε για τις επίμονα υψηλές τιμές που πλήττουν περισσότερο τους φτωχούς και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των παγκόσμιων αγορών εμπορευμάτων από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Η Γκεοργκίεβα εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και το ενδεχόμενο να περιορίσουν τη χρηματοδότηση άλλων προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η εξάπλωση των προστατευτικών πολιτικών στο εμπόριο κατακερματίζουν την παγκόσμια οικονομία, περιορίζοντας την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και «ρίχνοντας κρύο νεκρό σε μια ήδη χλιαρή παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γκεοργκίεβα επισήμανε ότι υπάρχουν κάποια καλά νέα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης του παγκόσμιου πληθωρισμού.
«Οι προβλέψεις μας υποδεικνύουν έναν αμείλικτο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους, ένα δύσκολο μέλλον» σημείωσε η Γκεοργκίεβα.
Η ίδια σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι αρκετή για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας ή τη συγκέντρωση των απαιτούμενων φορολογικών εσόδων για τη μείωση του χρέους.
Το αυξανόμενο δημόσιο χρέος καθιστά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας πιο προβληματικές, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας ότι ένα πιθανό δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει το χρέος 20 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις τρέχουσες προβλέψεις.