Η εκτίμηση ότι απαιτούνται επενδύσεις 800 δισ. ευρώ ετησίως για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας είναι συντηρητική, τόνισε τη Δευτέρα ο Μάριο Ντράγκι, σε εκδήλωση του ινστιτούτου Bruegel.
«Το ποσό αυτό προκύπτει από υπολογισμούς στους οποίους προέβη ανεξάρτητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στηρίζεται σε επενδύσεις που σχετίζονται με τo σχέδιο Repower EU, και τους στόχους για την ψηφιοποίηση, το 5G και την ευρυζωνική κάλυψη, τη δέσμευση του 3% του ΑΕΠ για έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρώπη και τη δέσμευση για 2% του ΑΕΠ για την άμυνα που έχει ζητήσει το ΝΑΤΟ. Καταλήγουμε σε αυτό το ποσό, τα 700 με 800 δισ. ευρώ, λίγο κάτω από το 5% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Τα νούμερα αυτά είναι μια σχετικά συντηρητική εκτίμηση, διότι δεν περιλαμβάνουν την προστασία του περιβάλλοντος, που όπως όλοι βλέπουμε, δυστυχώς, γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία. Δεν περιλαμβάνουν επενδύσεις στην εκπαίδευση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, που θα είναι αναγκαίες. Και ίσως δεν περιλαμβάνουν άλλες πτυχές», σημείωσε ο Ντράγκι.
«Αυτή είναι η καλύτερη πορεία δράσης και είναι ζωτικής σημασίας. Όσο πιο γρήγορα το κάνουμε τόσο το καλύτερο. Αν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, η παραγωγικότητα θα αυξηθεί και το όλο πολιτικό δράμα για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων θα πάρει πιο ρεαλιστικές διαστάσεις. Αλλά υπάρχει κάτι που θέλω να επισημάνω. Θα έχουμε και πάλι την ανάγκη για δημόσιο χρήμα και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις μεγάλες επενδύσεις, ιδίως οι πιο σημαντικές, είναι επενδύσεις σε δημόσια αγαθά. Και γνωρίζουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας τείνει να υποχρηματοδοτεί τις επενδύσεις σε δημόσια αγαθά για διάφορους λόγους», σημείωσε.
Ο Ντράγκι προειδοποίησε ακόμα ότι σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη θα έχανε. «Η Ε.Ε. είναι μια ανοιχτή οικονομία. Είναι πιο ανοιχτή από οποιαδήποτε άλλη. Το 50% του ΑΕΠ μας προέρχεται από το εμπόριο, έναντι 37% στην Κίνα και 27% στις ΗΠΑ. Οπότε, αν κάναμε ό,τι κάνουν οι ΗΠΑ, θα κάναμε κακό στον εαυτό μας. Διαφέρουμε από τις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να χτίσουμε έναν τοίχο προστατευτισμού», τόνισε.