Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή στην υπόθεση της Μέσης Ανατολής, με αβέβαιες όμως τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Εγείρεται ένα βασικό ερώτημα: Οι «αποκεφαλισμοί» της ηγεσίας ακρωτηριάζουν και τις ίδιες τις τρομοκρατικές ομάδες; Η απάντηση δεν είναι απλή, γράφει σε ανάλυσή του το CNN.
Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει από την ιστορία του ότι τέτοιου είδους χτυπήματα δεν πετυχαίνουν πάντα να ακρωτηριάσουν μια ομάδα μαχητών. Το 2008 σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χεζμπολάχ Ιμάντ Μουγκνιγιέ στη Δαμασκό, ωστόσο η οργάνωση ανέκτησε δυνάμεις στη Συρία μέσα σε μόλις λίγα χρόνια.
Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, σκότωσε τον ιδρυτή της Χαμάς σεΐχη Αχμέντ Γιασίν σε αεροπορική επιδρομή. Ωστόσο, η οργάνωση δεν κατέρρευσε και σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 Ισραηλινούς σε μία μέρα.
Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, το Ισραήλ είπε ότι σκότωσε έναν από τους εγκεφάλους της 7ης Οκτωβρίου, τον Μοχάμεντ Ντέιφ, βασικό στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς, ωστόσο οι μαχητές της αντιστέκονται στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους ιστορία σε δολοφονίες ηγετών τρομοκρατών, με την ελπίδα ότι θα ακρωτηριάσουν τους εχθρούς τους. Ο Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό των ΗΠΑ το 2006, αλλά οκτώ χρόνια αργότερα η οργάνωση μετασχηματίστηκε στον πανίσχυρο ISIS, που κατέλαβε εκτεταμένα εδάφη και διαφέντεψε έναν πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων σε Ιράκ και Συρία. Επίσης πραγματοποίησε καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση, για παράδειγμα, στο Παρίσι το 2015, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους.
Το χαλιφάτο του ISIS δεν το γκρέμισε το χτύπημα στην ηγεσία του, αλλά η χερσαία εκστρατεία από το 2014 έως το 2019 που διεξήχθη από τον ιρακινό στρατό και τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, με την υποστήριξη αμερικανικών στρατευμάτων και αμερικανικής αεροπορίας.
Τον Μάιο του 2016, ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Πακιστάν που σκότωσε τον γενικό αρχηγό των Ταλιμπάν μουλά Αχτάρ Μοχάμαντ Μανσούρ. Ωστόσο, σήμερα οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλο το Αφγανιστάν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε χτύπημα στη Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου 2020 που σκότωσε τον Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που είχε κομβικό ρόλο στις σχέσεις του Ιράν με τις δυνάμεις πληρεξουσίων του στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Χούθι στην Υεμένη και οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ.
Ωστόσο, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθι συνέχισαν τις επιθέσεις τους σε ισραηλινούς στόχους, ενώ οι σιιτικές πολιτοφυλακές συνέχισαν τις επιθέσεις τους σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ.
Πώς εξαρθρώνεται μια τρομοκρατική οργάνωση
Μια τρομοκρατική ομάδα μπορεί να ακρωτηριαστεί μόνο από τον συνεχή αγώναγια την εξάλειψη όσο το δυνατόν περισσότερων από τους ηγέτες και τα μεσαία στελέχη της, γράφει το CNN. Μια εκστρατεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA που εντάθηκε το 2008 σε περιοχές του Πακιστάν που συνορεύουν με το Αφγανιστάν σκότωσε πολλούς ηγέτες της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα New America.
Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν σίγουρα συνέβαλε σημαντικά στην υπονόμευση της ικανότητας των τρομοκρατών να πραγματοποιούν επιθέσεις. Αλλά η Αλ Κάιντα ήταν σχετικά μικρή σε σύγκριση με τη Χεζμπολάχ, κίνημα που υπάρχει εδώ και τέσσερις δεκαετίες και υποστηρίζεται από το Ιράν. Είναι βασικός παράγοντας στην περιοχή, διαθέτει περίπου 30.000 στρατιώτες και εκτεταμένο οπλοστάσιο, με περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους.
Η δολοφονία του Νασράλα είναι ένα μεγάλο έπαθλο για το Ισραήλ, στο πλαίσιο του κύματος επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ που εντάθηκε τις τελευταίες μέρες.
Αλλά είναι πολύ νωρίς για να ξεγράψει κανείς μια ομάδα μαχητών, παρόλο που δείχνει σημάδια αποδιοργάνωσης. Η ιστορία υπαγορεύει ότι πιθανότατα θα αναδιοργανωθεί και υπό νέα ηγεσία θα συνεχίσει τη μακρά μάχη ενάντια στο Ισραήλ.