Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την καλύτερη προστασία των ανθρώπων από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος και των αερολυμάτων μέσω της αναθεώρησης της σύστασης του Συμβουλίου για περιβάλλον χωρίς καπνό.
Η νέα πρωτοβουλία συνιστά στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές για την απαγόρευση του καπνίσματος σε καίριας σημασίας υπαίθριους χώρους, με σκοπό την καλύτερη προστασία των ανθρώπων στην ΕΕ, ιδίως των παιδιών και των νέων, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η σύσταση συνιστά επίσης στα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές για την απαγόρευση του καπνίσματος σε νεοεμφανιζόμενα προϊόντα, όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία είναι όλο και πιο δημοφιλή σε πολύ νεαρούς χρήστες.
Η πρόταση αυτή για την αναθεώρηση της σύστασης έρχεται σε συνέχεια της ανάδειξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των αρνητικών επιπτώσεων της έκθεσης σε δευτερογενείς εκπομπές από αυτά τα νεοεμφανιζόμενα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
«Πολλοί καρκίνοι και άλλες ασθένειες μπορούν να προληφθούν εξ ολοκλήρου μέσω απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής μας και στο περιβάλλον μας. Η σημερινή σύσταση αποτελεί άλλο ένα καίριο βήμα για την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και για να βρεθεί η υγεία των πολιτών στο επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ. Έχουμε ήδη δει τα οφέλη του περιβάλλοντος χωρίς καπνό· η σημερινή σύσταση ενισχύει σημαντικά τα οφέλη αυτά και βελτιώνει τις συνολικές μας προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης σε θέματα υγείας», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας.
«Κάθε χρόνο στην ΕΕ, 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω της κατανάλωσης προϊόντων καπνού, εκ των οποίων δεκάδες χιλιάδες πεθαίνουν λόγω του παθητικού καπνίσματος. Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ιδίως τα παιδιά και τους νέους, από την έκθεση σε επιβλαβή καπνό και εκπομπές. Σήμερα υλοποιούμε άλλη μια βασική δράση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας για τη δημιουργία μιας “γενιάς χωρίς καπνό” στην ΕΕ έως το 2040», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.