Την παραίτησή του υπέβαλε ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν. Ο Γάλλος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι παραιτείται από το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, δημοσιεύοντας στο κοινωνικό δίκτυο X μια φωτογραφία της επιστολής παραίτησής του προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οπως σημειώνει το Reuters, ο Μπρετόν δήλωσε ότι έλαβε την απόφασή του υπό το φως των «τελευταίων εξελίξεων» και της «αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης».
Στην επιστολή ανέφερε ότι η Φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» είχε ζητήσει από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της χώρας για την Επιτροπή «για προσωπικούς λόγους», με αντάλλαγμα ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».
«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων -περαιτέρω απόδειξη αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης-, πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα», ανέφερε ο Μπρετόν στην επιστολή.
Η ανακοίνωσή του έρχεται καθώς η Φον ντερ Λάιεν οριστικοποιεί τον κατάλογο των επιτρόπων της μετά τις εκλογές της ΕΕ το καλοκαίρι. Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα έχει μία θέση στο τραπέζι της Επιτροπής, αν και η πολιτική τους βαρύτητα και σημασία ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο.
Στην ανάρτησή του στο X, o Μπρετόν αναφέρει:
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους συναδέλφους μου στο Σώμα, στις υπηρεσίες της Επιτροπής, στους ευρωβουλευτές, στα κράτη-μέλη και στην ομάδα μου.
Μαζί, εργαστήκαμε ακούραστα για να προωθήσουμε μία φιλόδοξη ατζέντα θεματολόγιο της ΕΕ. Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετώ το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».
Η Γαλλία διορίζει τον υπουργό Εξωτερικών ως Ευρωπαίο Επίτροπο μετά την παραίτηση του Μπρετόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τον υπουργό Εξωτερικών Stéphane Séjourné να γίνει ο επόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος της χώρας, αφού ο Τιερί Μπρετόν παραιτήθηκε από τη θέση του και απέσυρε την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία νωρίτερα τη Δευτέρα.
Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη «σε συμφωνία» με τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ και επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία διεκδικεί ένα χαρτοφυλάκιο «κλειδί» που σχετίζεται με τη «βιομηχανική και τεχνολογική κυριαρχία» και την «ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα».