Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεσμεύτηκε σήμερα ότι η Μαδρίτη θα «συνεχίσει να ασκεί πίεση» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση.
Παρουσιάζοντας τις βαθιές κατευθύνσεις της πολιτικής του για το επόμενο έτος σε ομιλία του, ο Σάντσεθ επιβεβαίωσε ότι η Μαδρίτη σκοπεύει να διατηρήσει την πολύ κρίσιμης σημασίας στάση της κατά του Ισραήλ στον πόλεμο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτός ο πόλεμος έχει αφήσει τουλάχιστον 40.861 νεκρούς στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς. Η πλειοψηφία των θανάτων είναι γυναίκες και ανήλικοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.
Από τους 251 ανθρώπους που απήγαγαν εκείνη την ημέρα μαχητές της Χαμάς, 97 κρατούνται ακόμη στη Γάζα, εκ των οποίων οι 33 είναι νεκροί όπως διαπίστωσε ο ισραηλινός στρατός.
Ο Σάντσεθ, η κυβέρνηση του οποίου αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου, ταυτόχρονα με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, ανακοίνωσε επίσης ότι «η πρώτη διμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ Ισπανίας και Παλαιστίνης» θα πραγματοποιηθεί «μέχρι το τέλος του έτους» .
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον λαό της Γάζας, να υποστηρίζουμε την UNRWA (την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες), να ασκούμε πίεση στον Νετανιάχου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», είπε.
Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ζήτησε τον Μάιο εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Γιοάβ Γκάλαντ, αλλά και κατά ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.
Επιπλέον, η Ισπανία συμμετείχε, όπως και άλλες χώρες, στη διαδικασία που κίνησε στα τέλη του 2023 η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, για παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία του 1948.
«Θα ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με το παλαιστινιακό κράτος που αναγνωρίσαμε πρόσφατα», σημείωσε ο Σάντσεθ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η πρώτη διμερής ισπανοπαλαιστινιακή σύνοδος κορυφής θα πρέπει να οδηγήσει στην υπογραφή «πολλών συμφωνιών συνεργασίας».
Παρόλο που ο Σάντσεθ επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης δεν έγινε «εναντίον κανενός και πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ», αυτή η απόφαση οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ