Η Ρωσία αγοράζει μυστικά κρίσιμα αγαθά στην Ινδία, στοχεύοντας να εξασφαλίσει πολύτιμο υλικό για την πολεμική της προσπάθεια, σύμφωνα με ρωσική κρατική αλληλογραφία που είδαν οι Financial Times.
Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Μόσχας, το οποίο επιβλέπει την αμυντική παραγωγή για να υποστηρίξει την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, κατάρτισε εμπιστευτικά σχέδια τον Οκτώβριο του 2022, ώστε να δαπανήσει περίπου 82 δισ. Rs (1 δισ. δολάρια τότε) για την εξασφάλιση κρίσιμων ηλεκτρονικών μέσω καναλιών κρυμμένων από τις δυτικές κυβερνήσεις.
Το σχέδιο, που αποκαλύφθηκε μέσα από επιστολές σε ένα όργανο προώθησης του εμπορίου το οποίο έχει ισχυρούς δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, στόχευε να χρησιμοποιήσει «σημαντικά αποθέματα» ρουπιών που συγκέντρωσαν οι ρωσικές τράπεζες από την άνθηση των πωλήσεων πετρελαίου στην Ινδία. Έβλεπε τη χώρα ως εναλλακτική αγορά για την προμήθεια ζωτικής σημασίας αγαθών «που προμήθευαν στο παρελθόν μη φιλικές χώρες».
Η Ρωσία και οι Ινδοί εταίροι της στόχευσαν τεχνολογίες διπλής χρήσης -αγαθά με μη στρατιωτικές και στρατιωτικές εφαρμογές- που υπόκεινται σε δυτικούς ελέγχους εξαγωγών, σύμφωνα με τα έγγραφα, δυτικούς αξιωματούχους και δύο επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο παρελθόν στο εμπόριο. Η Μόσχα εξέτασε ακόμη και την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ρωσο-ινδικές εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών, σύμφωνα με τα αρχεία που διέρρευσαν.
Η αλληλογραφία δείχνει πώς η Ρωσία στράφηκε προς το Νέο Δελχί, ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έφερε την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου πιο κοντά από ποτέ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουάσιγκτον πέρυσι, ο Μόντι υπέγραψε μια σειρά ινδοαμερικανικών συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς που κυμαίνονται από τους προηγμένους κινητήρες αεριωθουμένων έως την τεχνητή νοημοσύνη.
Αν και ο βαθμός στον οποίο η Μόσχα ενέκρινε το σχέδιό της είναι ασαφής, τα λεπτομερή στοιχεία για τις εμπορικές ροές υποδηλώνουν ότι η σχέση με την Ινδία έχει ενισχυθεί στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών που αναφέρονται στη ρωσική αλληλογραφία.
Οι δεσμοί της Ινδίας με τη Μόσχα είναι μια αυξανόμενη πηγή τριβών με την Ουάσιγκτον. Ο Wally Adeyemo, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έγραψε τον Ιούλιο σε τρεις από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς οργανισμούς της Ινδίας προειδοποιώντας τους ότι «κάθε ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συναλλάσσεται με τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας κινδυνεύει να υποβληθεί σε κυρώσεις».
Ο Adeyemo πρόσθεσε: «Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος κυρώσεων υπάρχει ανεξάρτητα από το νόμισμα που χρησιμοποιείται σε μια συναλλαγή».
Η Ινδία υπήρξε σημαντικός αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου και το συνολικό εμπόριο των δύο χωρών έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2023-2024, ποσό πενταπλάσιο σε σχέση με το έτος πριν από την εισβολή. Μέρος του εμπορίου έγινε σε ρουπίες, αφήνοντας τη Ρωσία με πλεόνασμα του νομίσματος.
Το Κρεμλίνο έχει παραδεχθεί ότι υπάρχουν δυσκολίες στον επαναπατρισμό των κερδών από το πετρέλαιο της Ρωσίας λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και των νομισματικών περιορισμών. Ρωσικές ομάδες έχουν χρησιμοποιήσει ρουπίες για να εμπορεύονται χρυσό και να αγοράζουν αγαθά ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στο εμπόριο και δυτικούς αξιωματούχους.
Ο Ρώσος αξιωματούχος της κεντρικής κυβέρνησης που εμπλέκεται στη διαρροή αλληλογραφίας, Αλεξάντερ Γκαπόνοφ, είναι αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος «ραδιοηλεκτρονικών» του υπουργείου. Είναι ένας τομέας ιδιαίτερης ευαισθησίας, επειδή η Ρωσία βασίζεται σε ηλεκτρονικά ξένης παραγωγής για χρήση σε πυραύλους, drones και ηλεκτρονικό πόλεμο.