Σε ένα μήνα κατά τον οποίο οι μετοχές ανά τον κόσμο επανήλθαν σε σχεδόν ιστορικά υψηλά, η Τουρκία ξεχωρίζει για τις θλιβερές επιδόσεις της, καθώς ο συνδυασμός υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού διαβρώνει τα εταιρικά κέρδη.
Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 υποχώρησε 8,2% τον Αύγουστο, καθιστώντας το χρηματιστήριο της γειτονικής χώρας αυτό με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο. Οι ξένοι επενδυτές ρευστοποιούν, πουλώντας τίτλους αξίας 2,9 δισ. δολαρίων το τρίμηνο έως τις 16 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Οι Τούρκοι επενδυτές λένε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι: πόσο άσχημη θα είναι η οικονομική επιβράδυνση; Με τα επιτόκια αναφοράς στο 50% και τη χώρα να εξακολουθεί να υποφέρει από τον πληθωρισμό, οι εταιρείες βλέπουν τον αντίκτυπο στα αποτελέσματά τους. Η Ata Investment, wealth manager με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι αναμένει πως οι τουρκικές εταιρείες που παρακολουθεί θα καταγράψουν πτώση 28% στα καθαρά έσοδα φέτος.
«Οι προοπτικές για τις τουρκικές μετοχές είναι ακόμη μάλλον αβέβαιες», δήλωσε ο Burak Cetinceker, διαχειριστής κεφαλαίων στο Strateji Portfoy. «Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο αποτιμάται ο αρνητικός αντίκτυπος». Ο πραγματικός αντίκτυπος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας θα είναι πιο ορατός στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, πρόσθεσε. Μέχρι τότε, κατά την άποψή του, είναι δύσκολο να έχεις μεγάλη εμπιστοσύνη στην αγορά.
Άλλοι επενδυτές είναι επίσης δύσπιστοι. Η Barings Asset Management μείωσε τη θέση της στις τουρκικές μετοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λέγοντας ότι οι τιμές των μετοχών ήδη αντικατοπτρίζουν την επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία.
Οι τουρκικές νομισματικές αρχές απέφυγαν μέχρι στιγμής να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, λέγοντας ότι πρέπει να δουν βελτίωση στις προσδοκίες για τις τιμές καθώς και μια διαρκή πτώση του μηνιαίου πληθωρισμού. Η συζήτηση είναι πιθανό να ενταθεί, όμως, καθώς αρχίζει η οικονομική επιβράδυνση, σημειώνει το Bloomberg.