Mε αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική το Focus Οnline σε ρεπορτάζ του αναλύει τα μαθήματα που μπορεί η Γερμανία να αντλήσει από την Ελλάδα τόσο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που πλέον απειλούν και τη Γερμανία, αλλά και την ενεργειακή πολιτική.
Μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Χερσαία καλώδια προκάλεσαν καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Μια ματιά στη χώρα αποκαλύπτει τα αναπάντεχα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τη φθηνή επιλογή των υπέργειων καλωδίων: περίπου 10.000 εκτάρια δασικής γης χάθηκαν στην Αττική (…)
Tέλη Ιουνίου εκδηλώθηκε φωτιά και στην Εύβοια. Και εκεί ειδικοί της πυροσβεστικής εικάζουν ότι ένα γεράκι κάθισε πάνω σε μη μονωμένα καλώδια ηλεκτροδότησης προκαλώντας βραχυκύκλωμα που οδήγησε σε σπίθες, οι οποίες πέταξαν το απανθρακωμένο πτηνό στο έδαφος κι έτσι ξεκίνησε η πυρκαγιά. Μέσα Ιουλίου δύο από τις τρεις φωτιές κοντά στη Θεσσαλονίκη ξέσπασαν από υπέργειες γραμμές ηλεκτροδότησης».
Αττική: Η επομένη των πυρκαγιών
Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι το «φαινόμενο του εμπρησμού από καλώδια δεν είναι άγνωστο στη Γερμανία». Παραπέμπει μάλιστα σε πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στην περιοχή στρατιωτικών ασκήσεων Λύμπντεν στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία από αντίστοιχη αιτία. «Ο κίνδυνος πυρκαγιών θα αυξηθεί και στη Γερμανία. Η Γερμανία βέβαια δεν είναι όπως η Ελλάδα, με τους καύσωνες του Νότου και την ξηρασία, που εδώ είναι σπάνιες. Ωστόσο θα αυξηθεί ο κίνδυνος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (…)
Τα στατιστικά στοιχεία στη Γερμανία δείχνουν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας συνεχίζει να είναι η βασική αιτία των πυρκαγιών. Το 2022 περίπου το 23% των πυρκαγιών προκλήθηκε από αμέλεια, 20% σκοπίμως από εμπρησμό. Το 45% αποδίδεται σε 'άλλους παράγοντες'. Ενδεχομένως και σε βραχυκυκλώματα καλωδίων ρεύματος».
Το ρεπορτάζ πάντως παρατηρεί σε άλλο σημείο ότι στην Ελλάδα, παρά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τις περικοπές, γίνονται πια επενδύσεις σε υπόγεια καλώδια «εξαιτίας των κινδύνων που όλοι καλά γνωρίζουν. Τα ήδη υπάρχοντα καλώδια τοποθετούνται μέσα στη γη. Πρόκειται για ένα σημείο, στο οποίο συναινούν όλα τα πολιτικά κόμματα, κάτι που σπάνια συμβαίνει στη χώρα».
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE