Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων εντάθηκαν σήμερα Παρασκευή, καθώς η Χαμάς κατέθεσε αναθεωρημένη πρόταση για τους όρους τυχόν συμφωνίας, ενώ το Ισραήλ δήλωσε ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις που είχαν σταματήσει.
Η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα επέστρεψε στο Ισραήλ μετά από συναντήσεις με μεσολαβητές του Κατάρ στην Ντόχα σχετικά με την τελευταία πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από βδομάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οργάνωση αναμένει γρήγορη ισραηλινή απάντηση - «πιθανότατα σήμερα ή αύριο το πρωί» - στις νέες «ιδέες» της για διακοπή του πολέμου στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων.
«Αν η απάντηση είναι θετική, θα μιλήσουμε γι' αυτές τις ιδέες λεπτομερώς, διότι έπειτα θα μπούμε στη συζήτηση για την άμεση εφαρμογή τους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Χαμντάν, δεν υπάρχουν νέες συγκεκριμένες προτάσεις στο έγγραφο που στάλθηκε στο Ισραήλ, αλλά «προτάθηκαν ιδέες για να ξεπεραστούν» οι αντιρρήσεις της ισραηλινής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να είναι σταθερή η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης και να πιέσει την ισραηλινή πλευρά να αποδεχτεί αυτές τις ιδέες και ως εκ τούτου να τεθεί τέλος στην στρατιωτική επιθετικότητα στη Γάζα.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε τηλεφωνικώς στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χθες Πέμπτη ότι θα έστελνε αντιπροσωπεία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η ομάδα της χώρας του διευθύνεται από τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ.
Ο Μπάιντεν χαιρέτισε την κίνηση και πηγή κοντά στη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι υπάρχει πλέον σοβαρή πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.
Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο οποίος ηγείται της ισραηλινής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Μοσάντ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Όχι» σε ξένες δυνάμεις κατοχής
Ταυτόχρονα, η Χαμάς δήλωσε ότι απορρίπτει την παρουσία ξένων δυνάμεων στη Γάζα, σηματοδοτώντας την αντίθεσή της σε οποιοδήποτε σχέδιο αποστολής διεθνών στρατευμάτων με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η Χαμάς απορρίπτει οποιεσδήποτε δηλώσεις και θέσεις που υποστηρίζουν σχέδια για είσοδο ξένων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας με οποιοδήποτε όνομα ή δικαιολογία, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας είναι καθαρά παλαιστινιακό ζήτημα. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα επιτρέψει καμία κηδεμονία ή επιβολή έξωθεν λύσεων», σημειώνεται.
Παράλληλα, οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, ομάδα συμμαχική προς τη Χαμάς, αναφέρει ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάπτυξης διεθνών ή άλλων δυνάμεων στη Γάζα θα εκληφθεί ως «επιθετική» κίνηση και οι εν λόγω δυνάμεις θα αντιμετωπιστούν ως «κατοχικές».
Οι δηλώσεις προκύπτουν καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον συνομιλεί με με αραβικά κράτη με σκοπό τη δημιουργία και ανάπτυξη μεταπολεμικής ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα.
Εξάλλου, η Χαμάς ενημέρωσε τη Χεζμπολάχ για τη συμφωνία της επί της πρότασης για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και ο ηγέτης της λιβανικής ομάδας χαιρέτισε το βήμα, ανέφεραν πηγές.
«Εάν υπάρξει συμφωνία για τη Γάζα, τότε αμέσως θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», είπε αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, εξηγώντας ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες και drone στο βόρειο Ισραήλ διεξάγονται προς υποστήριξη των Παλαιστινίων.
Η υποχώρηση κλειδί της Χαμάς
Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις ειρηνευτικές προσπάθειες είπε ότι η τελευταία πρόταση της ισλαμιστικής ομάδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία-πλαίσιο, εάν δεν απορριφθεί από το Ισραήλ.
Η οργάνωση εμμένει μεν σε πάγια αιτήματά της, όπως η υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και η επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων στα σπίτια τους στη Γάζα. Ωστόσο, δεν επιμένει στην προϋπόθεση της πλήρους απόσυρσης των Ισραηλινών στο αρχικό στάδιο, αλλά θα συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί αυτό κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης εφαρμογής της συμφωνίας, διάρκειας έξι εβδομάδων, επισημαίνει η πηγή.
«Σε περίπτωση που οι πλευρές χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επισφραγίσουν μια συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι μέχρι τότε δεν θα υπάρξει επιστροφή στις μάχες», εξήγησε.
Παράλληλα, το στέλεχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης παραμένει «σε καλή κατάσταση, που της επιτρέπει να συνεχίσει» να πολεμά τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η νέα πρόταση της Χαμάς ανταποκρίθηκε σε σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου από τον Μπάιντεν, το οποίο περιλάμβανε την απελευθέρωση περίπου 120 ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα και την κατάπαυση του πυρός.
Το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση ομήρων και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων σε δύο στάδια, παράλληλα με την απελευθέρωση των Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Οι διαμεσολαβητές και η παρέμβαση Ερντογάν
Ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο συζήτησε την Πέμπτη λεπτομέρειες για πιθανή συμφωνία, δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην πρόταση της Χαμάς μετά από συζητήσεις με το Κατάρ, το οποίο, όπως και η Αίγυπτος, έχει μεσολαβήσει στις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να εξασφαλιστεί «τελική κατάπαυση του πυρός» «σε λίγες μέρες», προτρέποντας τις δυτικές χώρες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ ώστε να αποδεχτεί τους όρους που προτείνονται.
Οι κάτοικοι της Γάζας βέβαια, που καθημερινά αντιμετωπίζουν τον θάνατο και χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια, όπως φαγητό και πόσιμο νερό, αντέδρασαν επιφυλακτικά στην προοπτική ανανέωσης των συνομιλιών. Η μοναδική προηγούμενη εκεχειρία, που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο, διήρκεσε επτά ημέρες.
Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 38.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.
Στο άλλο άκρο της ίδιας πραγματικότητας, ορισμένοι ακροδεξιοί εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου έχουν κάνει σινιάλο ότι ενδέχεται να παραιτηθούν εάν ο πόλεμος τελειώσει πριν καταστραφεί πλήρως η Χαμάς. Η αποχώρησή τους πιθανότατα θα τερμάτιζε την πρωθυπουργία Νετανιάχου.
Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, Bloomberg