Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν κατόρθωσε να κερδίσει τη στήριξη αρκετών χωρών του Παγκόσμιου Νότου στη διήμερη Διάσκεψη για την Ειρήνη που διοργανώθηκε στην Ελβετία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ανακοινωθέν δεν υπέγραψαν μεταξύ άλλων η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική.
Από τους περισσότερους από 100 οργανισμούς και χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο μόλις 83 υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν.
Η Κίνα απέφυγε να παρευρεθεί στη σύνοδο ενώ η Βραζιλία που έστειλε μόνο έναν εκπρόσωπο, επίσης δεν υπέγραψε τη διακήρυξη.
Το Κίεβο είχε θέσει ως βασικό στόχο να στρατολογήσει ως συμμάχους τις παραπάνω χώρες της διευρυμένης πλέον ομάδας BRICS, καθώς προσπαθεί να απομονώσει διεθνώς τη Ρωσία.
Η αποτυχία της ουκρανικής ηγεσίας να κερδίσει περισσότερες υπογραφές από τους ηγέτες των χωρών αυτών στη σύνοδο στην Ελβετία καταδεικνύει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει να κερδίσει στήριξη από χώρες εκτός Δύσης, οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν σχέσεις με τη Μόσχα ή βλέπουν τον πόλεμο υπό διαφορετικό πρίσμα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία κατέδειξε ότι όπως η Ουκρανία δυσκολεύεται να αναχαιτίσει την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο, οι διπλωματικές της πιέσεις δεν κατορθώνουν να φέρουν αποτελέσματα στο διεθνές στερέωμα.
O Ζελένσκι απέφυγε να ασκήσει κριτική στις χώρες που θέλει να κερδίσει με το μέρος του αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο και η Μπραζίλια δεν ευθυγραμμίζονται με την πλειοψηφία των διεθνών εταίρων τους. «Μόλις η Βραζιλία και η Κίνα προσχωρήσουν στις αρχές που ένωσαν σήμερα όλες εμάς τις πολιτισμένες χώρες, θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις τους, ακόμα και αν μερικές φορές δεν ευθυγραμμίζονται με την πλειονότητα του κόσμου» τόνισε ο Ζελένσκι.