Η Ρωσία χαιρετίζει την καταγραφόμενη επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μέλος της ομάδας των BRICS, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής του οργανισμού.
Ο Πεσκόφ είπε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους BRICS -την ομάδα που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- από διάφορα κράτη, αλλά είπε ότι είναι απίθανο να ικανοποιηθούν πλήρως όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ξεκίνησε επίσκεψη στο Πεκίνο, την ανώτατη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στην Κίνα, μέλος των BRICS από το 2012. Ο Φιντάν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι και άλλους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα ήθελε να ενταχθεί στους BRICS κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση τη Δευτέρα, ο Φιντάν είπε «θα θέλαμε φυσικά, γιατί όχι;». Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Φιντάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, είπε ότι η Άγκυρα εξετάζει επίσης τη συνεργασία με τα μέλη των BRICS και ότι θα παρευρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση της ομάδας την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία.
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η Άγκυρα θα κάνει βήματα για να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, καθώς η Άγκυρα δεν έχει δηλώσει προηγουμένως την επιθυμία της να ενταχθεί επίσημα στο σχήμα, γράφει το Reuters.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είχε δεχθεί πυρά από τους δυτικούς συμμάχους της τα τελευταία χρόνια για τους δεσμούς της με τη Ρωσία, με ορισμένους να λένε ότι ο «άξονάς» της απομακρύνεται από τη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Η Άγκυρα το απέρριψε, λέγοντας ότι παρέμεινε αφοσιωμένο μέλος της συμμαχίας και διατηρεί τον στόχο της για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.