Η συντηρητική αντιπολίτευση της Σλοβενίας κατέθεσε πρόταση μομφής, εμποδίζοντας την ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο Τρίτη στο κοινοβούλιο για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, κατά το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα ζήτησε τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος πάνω στο διάταγμα αναγνώρισης της Παλαιστίνης, καθυστερώντας έτσι την αναγνώριση για τουλάχιστον έναν μήνα.
Το κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να αποφανθεί επί της πρότασης αυτής στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 17 Ιουνίου, και αν απορριφθεί, κάτι που είναι πολύ πιθανό, θα μπορέσει να συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης μετά τις 8 Ιουλίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση υπέβαλε το διάταγμα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους για επικύρωση από το κοινοβούλιο, επιταχύνοντας τη διαδικασία που επρόκειτο να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου. Για την έγκριση αρκεί απλή πλειοψηφία. Ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει τις 51 από τις 90 έδρες στη Βουλή.
Ο Γιάνεζ Γιάνσα, που στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαφώνησε κατηγορηματικά με την απόφαση της κυβέρνησης. Στην πρόταση μομφής υποστηρίζει, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο STA, ότι με την αναγνώριση θα προκληθεί «μακροπρόθεσμη ζημιά στη Σλοβενία», καθώς «θα στηριχθεί η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».
Αντιθέτως, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ θεωρεί ότι η αναγνώριση «στέλνει μήνυμα ειρήνης». «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να ενώσει τις προσπάθειές του όλος ο κόσμος για να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», σημείωσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ