Το Telegram, η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που αξιοποιείται από «φερέφωνα» της ρωσικής παραπληροφόρησης, τίθεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ελέγχου στις διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για διοχέτευση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου, γράφει το Bloomberg.
Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν εάν η υπηρεσία θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που αφορούν τις μείζονες πλατφόρμες, βάσει του νέου ευρωπαϊκού νόμου για την εποπτεία περιεχομένου, αναφέρουν πηγές υπό τον όρο ανωνυμίας.
Η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με το Telegram που αφορούν τον αριθμό των χρηστών στις 27 χώρες και τον τρόπο προσδιορισμού της. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει κανάλια που μπορούν να ακολουθηθούν, πλέον των λειτουργιών ανταλλαγής μηνυμάτων.
Ορισμένοι αξιωματούχοι στην ΕΕ και τα κράτη μέλη αμφισβητούν τον ισχυρισμό της Telegram ότι έχει μόνο 41 εκατομμύρια τακτικούς χρήστες εντός των 27 χωρών. Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSΑ) έχει αυστηρότερους κανόνες συμμόρφωσης απέναντι στην πρόληψη της διάδοσης παραπληροφόρησης για τις λεγόμενες πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, τις οποίες προσδιορίζει ως τέτοιες εφόσον έχουν πάνω από 45 εκατ. ενεργούς χρήστες.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι εξετάζει τη μεθοδολογία του Telegram για την καταμέτρηση των χρηστών και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά. Εκπρόσωπος της Telegram είπε ότι η εφαρμογή έχει λιγότερους από τα 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της ως πολύ μεγάλης διαδικτυακής πλατφόρμας στο πλαίσιο του DSA.
Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες τέθηκε πλήρως σε ισχύ πρόσφατα και επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλει πρόστιμο σε μεγάλες πλατφόρμες έως και 6% των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων εφόσον διαπιστωθούν παραβιάσεις — ή και απαγόρευση σε περίπτωση υποτροπής.
Το Telegram χρησιμοποιείται συχνά από λογαριασμούς υπέρ του Κρεμλίνου για τη διάδοση παραπληροφόρησης σε θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή. Πιο πρόσφατα, Ρώσοι αξιωματικοί πληροφοριών το χρησιμοποίησαν για να στρατολογήσουν μικροεγκληματίες και να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνεχίζει το Βloomberg.
«Διαπιστώνουμε ότι το Telegram είναι αρκετά μεγάλη πλατφόρμα ώστε να ισχύουν παρόμοιες υποχρεώσεις όπως για το Facebook, το X και το YouTube», δήλωσε στο Bloomberg η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας. «Θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις ως πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα».
Η Κάλας κάλεσε τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ να προβεί σε ανεξάρτητη αξιολόγηση του μεγέθους της πλατφόρμας.
Εκπρόσωπος του Telegram είπε ότι η πλατφόρμα δεν είναι αποτελεσματική για τη διάδοση παραπληροφόρησης επειδή δεν βασίζεται σε αλγόριθμους, καθώς και ότι επεξεργάζεται εργαλείο που θα επιτρέπει σε εθνικές υπηρεσίες ελέγχου ειδήσεων να προσθέτουν επαληθευμένες πληροφορίες σε σχετικές δημοσιεύσεις.