Ανώτατος ρώσος αξιωματικός, το τρέχον διάστημα επικεφαλής διεύθυνσης αρμόδιας για ζητήματα προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, τέθηκε υπό κράτηση, καθώς τον βαραίνουν υποψίες για «εγκληματική» δραστηριότητα, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πηγή του στα σώματα ασφαλείας.
Η είδηση της σύλληψης του αντιστρατήγου Γιούρι Κουζνέτσοφ μεταδόθηκε μια ημέρα αφού ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σε μείζονες αλλαγές στον στρατιωτικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του πρώην υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού, ο οποίος τύποις προβιβάστηκε, αφού ονομάστηκε επικεφαλής του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την πηγή του TASS, ο αντιστράτηγος Κουζνέτσοφ —ο οποίος προτού αναλάβει ζητήματα προσωπικού ήταν επικεφαλής διοίκησης αρμόδιας για την προστασία κρατικών μυστικών στο υπουργείο Άμυνας—συνελήφθη επειδή τον βαραίνουν «υποψίες για εγκληματική δραστηριότητα».
Πάντα κατά το TASS, οι αρχές έκαναν έρευνες στην κατοικία και στο γραφείο του ανώτατου αξιωματικού. Δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη λεπτομέρειες για τη «δραστηριότητα» στην οποία φέρεται να έχει εμπλακεί. Ο αντιστράτηγος Κουζνέτσοφ ήταν χθες απών από την υπηρεσία του εξαιτίας της έρευνας και της σύλληψής του.
Το μπλογκ Rybar, που θεωρείται γενικά καλά πληροφορημένο για τις ρωσικές στρατιωτικές υποθέσεις, εκτίμησε πως η υπόθεση πιθανόν σχετίζεται με τις παρελθούσες αρμοδιότητές του για τα κρατικά μυστικά, ενώ έκανε λόγο περί της έναρξης «εκκαθαρίσεων» στο υπουργείο Άμυνας μετά την αποχώρηση του Σεργκέι Σαϊγκού.
Πρώην υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, ο Τιμούρ Ιβανόφ, τέθηκε υπό κράτηση τον περασμένο μήνα καθώς κατηγορείται για δωροληψία που συνδέεται με κατασκευαστικά έργα των ενόπλων δυνάμεων.
Ο κ. Σαϊγκού αντικαταστάθηκε από οικονομολόγο, τον Αντρέι Μπελάουσεφ. Ο πρώην επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Νικολάι Πατρουσέφ αναμένεται να αναλάβει νέο ρόλο, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ποιον. Πρόκειται για τις σημαντικότερες αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο πρόεδρος Πούτιν από το ξέσπασμα του πολέμου το 2022. Υπόκεινται σε κοινοβουλευτική έγκριση, που πάντως θεωρείται δεδομένη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ