Έπειτα από ακόμη μια νύχτα έντασης, το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και φιλο-παλαιστίνιοι φοιτητές συμφώνησαν να διαπραγματευτούν για δύο ημέρες, πριν από ενδεχόμενη πλήρη εκκένωση καταυλισμού εντός της πανεπιστημιούπολης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του πολέμου στη Γάζα.
Η οργή παραμένει στα ύψη σε ορισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια — και κυρίως στη Νέα Υόρκη, αφότου έπειτα από κάλεσμα των διοικήσεων η αστυνομία συνέλαβε αριθμό φοιτητών που αντιτίθενται στον πόλεμο που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα, καταγγέλλοντας τη στρατιωτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα το πρωί, η πρυτανεία του Κολούμπια χαιρέτισε την επίτευξη «σημαντικών προόδων με εκπροσώπους φοιτητών σχετικά με τον καταυλισμό στο West Lawn» του υψηλού κύρους πανεπιστημίου, που βρίσκεται στο Μανχάταν.
«Το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει τον διάλογο για ακόμη 48 ώρες», δηλαδή έως την Παρασκευή το πρωί.
Εν αναμονή, «διαδηλωτές φοιτητές δεσμεύτηκαν να ξηλώσουν και να απομακρύνουν σημαντικό αριθμό σκηνών» και θα «διασφαλίσουν ότι όσες και όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Κολούμπια θα αποχωρήσουν».
Χθες το βράδυ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μπρούκλιν, έπειτα από κάλεσμα της Jewish Voice for Peace, φιλοπαλαιστινιακής, αριστερής εβραϊκής οργάνωσης, με την ευκαιρία του εβραϊκού Πάσχα.
Ορισμένοι απ' αυτούς συνελήφθησαν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του AFPTV.
«Βρίσκομαι εκεί διότι πρέπει να βρίσκομαι εκεί. Δεν μπορώ να τηρώ το Σέντερ (τελετουργικό του εβραϊκού Πάσχα) και να μη μιλώ για τη Γάζα, να την αγνοώ. Εμείς (οι Αμερικανοί) είμαστε οι υποκινητές αυτής της βίας και του μίσους, είναι φοβερό», δήλωσε από το σημείο η Ρεμπέκα Λάρι.
Χθες, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 120 ανθρώπων μπροστά από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Με αυτές τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές ζητούν το τέλος του πολέμου στη Γάζα και το μποϊκοτάζ κάθε δραστηριότητας σε σχέση με το Ισραήλ.
Στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, στο Κονέτικατ (βορειοανατολικά), προσήχθησαν επίσης περίπου 50 φοιτητές.
Κάθε φορά, η αστυνομία επεμβαίνει έπειτα από αίτημα της πρυτανείας των πανεπιστημίων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ