Ρωσικό δικαστήριο διέταξε σήμερα τη σύλληψη ενός εκ των υφισταμένων του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του απήγγειλε κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022
Ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ τέθηκε χθες υπό κράτηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), τον βασικό διάδοχο της σοβιετικής KGB, για δωροληψία.
Το περιφερειακό δικαστήριο της Μπασμάνι, στη Μόσχα, έδωσε εντολή ο Ιβάνοφ να παραμείνει κρατούμενος έως τις 23 Ιουνίου.
«Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ιβανόφ σύστησε εγκληματική συνωμοσία με τρίτα μέρη, συνεργάστηκε με αυτά προκαταβολικά για να διαπράξει οργανωμένο έγκλημα από οργανωμένη ομάδα», ανέφερε η υπηρεσία δικαστηρίων.
Η συνωμοσία είχε στόχο την απόκτηση «ιδιοκτησίας και υπηρεσιών σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα κατά τη διάρκεια εργολαβικών και υπερεργολαβικών εργασιών για το υπουργείο Άμυνας», δήλωσε η υπηρεσία δικαστηρίων.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ίδιος αρνείται την ενοχή του. Αντιμετωπίζει κάθειρξη 15 ετών εάν καταδικαστεί. Η υπόθεση έχει πλήρη κάλυψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η ξαφνική σύλληψη ενός συμμάχου του Σοϊγκού, τον οποίο ο Πούτιν έχει επιφορτίσει με τη διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία, πυροδότησε εικασίες για μάχη εντός της ελίτ και για δημόσια καταστολή της διαφθοράς που μαστίζει τις ένοπλες δυνάμεις της μετασοβιετικής Ρωσίας.
Ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ, που εδώ και καιρό κατηγορούν υψηλόβαθμους στρατιωτικούς για ανικανότητα, φάνηκαν να χαίρονται με την προφανή πτώση ενός κορυφαίου αξιωματούχου που συνδέεται με την επιδεικτική χλιδή που ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να βλέπει σε καιρό πολέμου.
Ρωσική πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι ο Ιβανόφ ήταν στενός σύμμαχος του Σοϊγκού και ότι η σύλληψή του είναι ισχυρό πλήγμα για τον υπουργό Άμυνας. Ο Σοϊγκού, σύμμαχος του Πούτιν και ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη Ρωσία, αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τη θέση του στον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε ενημερωθεί και πρόσθεσε ότι ο Σοϊγκού είχε επίσης ενημέρωση. Το υπουργείο Άμυνας δεν έκανε κάποιο σχόλιο. Στενός φίλος του Ιβανόφ, ο Σεργκέι Μπορόντιν, επίσης κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό τη δωροληψία.
Επιδεικτικός Πλούτος
Ο Ιβανόφ, που εκτελεί χρέη υφυπουργού από το 2016, ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση ακινήτων, τη στέγαση, τις κατασκευές και τα στεγαστικά δάνεια στο υπουργείο Άμυνας –οι δαπάνες του οποίου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την έναρξη του πολέμου.
«Ας πούμε απλά ότι η έρευνα δεν ξεκίνησε χθες, προχθές ή ακόμα και πριν από ένα μήνα», δήλωσε μη κατονομαζόμενη πηγή από τις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου στο κρατικό πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, στην υπόθεση ενεπλάκη και η στρατιωτική υπηρεσία αντικατασκοπείας FSB.
Το Κρεμλίνο απόρριψε ως απολύτως εικασίες τα όσα αναφέρονται σε ρωσικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ιβανόφ ίσως να θεωρείται ύποπτος προδοσίας.
Ο Ιβανόφ εδώ και καιρό αποτέλεσε αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος και η οικογένειά του ακολουθούν πολυτελή τρόπο διαβίωσης, που περιλαμβάνει από ταξίδια και αγορές στις πιο ακριβές μπουτίκ της Ευρώπης έως μια σειρά από πολυτελή ακίνητα.
Το 2022, το ρωσικό Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, με επικεφαλής τον εκλιπόντα ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, πραγματοποίησε έρευνα σε βάρος του Ιβανόφ. Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ζούσαν πολυτελώς, με γιοτ, ελικόπτερα, επισκέψεις στη γαλλική Ριβιέρα, αγορές διαμαντιών ακόμα και μιας έπαυλης του 19ου αιώνα σε μια από τις πιο πλούσιες συνοικίες της Μόσχας.
Το περιοδικό Forbes κατέταξε τον Ιβανόφ μεταξύ των πλουσιότερων ανδρών στις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας. Σε άλλες έρευνες έγινε λόγος για διαφθορά στη ρωσική ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, της ουκρανικής πόλης στην Αζοφική Θάλασσα που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Ιβανόφ δεν ήταν σε θέση να κάνει κάποια δήλωση καθώς ήταν υπό κράτηση. Τον περασμένο μήνα ο Πούτιν έδωσε εντολή η FSB να εκριζώσει τη διαφθορά στις κρατικές αμυντικές προμήθειες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ