Το περισσότερο πετρέλαιο των τελευταίων έξι ετών εξάγει το Ιράν, δίνοντας στην οικονομία του ώθηση ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ακόμη και καθώς οι χώρες της Δύσης συζητούν την εντατικοποίηση των κυρώσεων ως απάντηση στην επίθεσή του στο Ισραήλ.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Τεχεράνη πούλησε κατά μέσο όρο 1,56 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σχεδόν το σύνολο στην Κίνα - ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Vortexa.
Η επιτυχία του Ιράν στην εξαγωγή του αργού του υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την πίεση στην Τεχεράνη, μετά την επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.
"Οι Ιρανοί έχουν κατακτήσει την τέχνη της παράκαμψης των κυρώσεων", δήλωσε ο Φερνάντο Φερέιρα, επικεφαλής της υπηρεσίας γεωπολιτικών κινδύνων της Rapidan Energy Group στις ΗΠΑ. "Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται πραγματικά να έχει κάποιο αντίκτυπο (στο Ιράν), θα πρέπει το επίκεντρό της να είναι στην Κίνα".
Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εν μέρει για να αποτρέψουν το Ισραήλ από το να κλιμακώσει τη σύγκρουση με την Τεχεράνη, οδηγούμενο σε αντίποινα. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν "σαφώς" συνέχισε να εξάγει το πετρέλαιό του και ότι πρέπει να γίνουν "περισσότερα" για να περιοριστεί.
Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις «μέγιστης πίεσης» όπως αυτές που εισήγαγε το 2018 ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αποφύγει ένα νέο πληθωριστικό κύμα λόγω πετρελαίου και μάλιστα σε χρονιά εκλογώνστις ΗΠΑ.
Στην Τεχεράνη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε την Τετάρτη ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας έχει βρει τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι, δεδομένου ότι ο κύριος πελάτης της είναι η Κίνα, είναι σε μεγάλο βαθμό θωρακισμένη από τη δυτική πίεση.