Η πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη, η οποία τίθεται σε ισχύ σήμερα, θα διευκολύνει τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Η πράξη είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ, όπως η διάθεση του 100 % των βασικών δημόσιων υπηρεσιών στο διαδίκτυο έως το 2030.
Η διαλειτουργικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό μιας λειτουργικής ψηφιακής ενιαίας αγοράς και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ψηφιακών χαρακτηριστικών των δημόσιων πολιτικών, από τη δικαιοσύνη έως την υγεία έως τις μεταφορές, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες διοικήσεις θα ωφελήσουν το μεγαλύτερο μέρος του νέου κανονισμού όταν χρησιμοποιούν διασυνδεδεμένες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες που απαιτούν διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων.
Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών περιλαμβάνουν την αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών διπλωμάτων ή επαγγελματικών προσόντων, τις ανταλλαγές δεδομένων οχημάτων για την οδική ασφάλεια, την πρόσβαση σε δεδομένα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη φορολογία, τα τελωνεία, τη διαπίστευση δημόσιων διαγωνισμών, τις ψηφιακές άδειες οδήγησης, τα εμπορικά μητρώα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση επιπτώσεων, ο νόμος αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η πράξη θα εφαρμοστεί μέσω μιας δέσμης βασικών μέτρων:
- Τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου πλαισίου συνεργασίας στο οποίο θα συμμετέχουν ανώτεροι επαγγελματίες της ψηφιακής διακυβέρνησης των κρατών μελών, καθώς και μια ευρεία κοινότητα της κοινωνίας των πολιτών, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και τοπικοί φορείς, για τον καθορισμό ενός κοινού θεματολογίου διαλειτουργικότητας και ενός εξελισσόμενου οικοσυστήματος κοινών λύσεων διαλειτουργικότητας. Το πλαίσιο αυτό θα καθοδηγείται από το Συμβούλιο της διαλειτουργικής Ευρώπης και θα υποστηρίζεται από την κοινότητα της διαλειτουργικής Ευρώπης.
- Την εισαγωγή υποχρεωτικών αξιολογήσεων διαλειτουργικότητας για τη δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών «διαλειτουργικότητας εκ σχεδιασμού». Αυτό θα βοηθήσει τους φορείς του δημόσιου τομέα να διερευνήσουν και, κατά περίπτωση, να αντιμετωπίσουν πτυχές διασυνοριακής διαλειτουργικότητας ήδη κατά τη φάση σχεδιασμού νέων υπηρεσιών ή εργαλείων. Η Επιτροπή θα παράσχει τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές και στήριξη.
- Η «Πύλη της διαλειτουργικής Ευρώπης», μια υπηρεσία μίας στάσης για την ενθάρρυνση της ανταλλαγής και της επαναχρησιμοποίησης αξιόπιστων λύσεων διαλειτουργικότητας υψηλής ποιότητας μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων.
- Ενισχυμένοι μηχανισμοί στήριξης της καινοτομίας και της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων της κατάρτισης, των ρυθμιστικών δοκιμαστηρίων για τον πειραματισμό πολιτικής, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα GovTech και των έργων στήριξης της εφαρμογής πολιτικής, για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την κλιμάκωση λύσεων.
Ο κανονισμός εφαρμόζεται σε φορείς του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ. Η εφαρμογή της πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» (DIGITAL).
Επόμενα βήματα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στον κανονισμό, οι περισσότερες διατάξεις θα εφαρμοστούν εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος.
Κατ' εξαίρεση:
- Τα ευρωπαϊκά θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί και οι φορείς του δημόσιου τομέα θα διεξάγουν αξιολογήσεις διαλειτουργικότητας από τον Ιανουάριο του 2025
- Τα κράτη μέλη θα ορίσουν εθνικές αρμόδιες αρχές 9 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού, έως τον Ιανουάριο του 2025