Το ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης έκρινε ότι η αποτυχία μιας κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, σε μια απόφαση που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε μελλοντικές υποθέσεις για το κλίμα.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προσφύγει ομάδα 2.000 Ελβετίδων, οι οποίες υποστήριξαν ότι η Ελβετία είχε αποτύχει να προστατεύσει τους πολίτες από τις «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή, την υγεία και την ευημερία και την ποιότητα ζωής» με το να μην εκπληρώνει τους δικούς της στόχους για το κλίμα.
Οι δικαστές στο Στρασβούργο απέρριψαν ταυτόχρονα προσφυγή έξι νεαρών Πορτογάλων εναντίον 32 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κρίνοντας ότι δεν έχει εξαντληθεί η νομική διαδικασία στα εθνικά δικαστήρια.
«Το ό,τι το δικαστήριο επιβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η κλιματική κρίση είναι κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έχει τεράστια σημασία», δήλωσε στους Financial Times η Tζόι Τσόουντερι, δικηγόρος στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου.
Η ίδια τόνισε ότι το δικαστήριο «έκανε μια ισχυρή δήλωση» σχετικά με την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής σε μια απόφαση που «θα έχει επιρροή σε όλη την Ευρώπη».
Αυτή είναι η πρώτη φορά που διεθνές δικαστήριο εκδίδει απόφαση σχετικά με τις νομικές υποχρεώσεις των κυβερνήσεων ενόψει της κλιματικής κρίσης.