Έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν απεγνωσμένα τη χώρα κάθε μέρα "σαν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να ξεκίνησε χθες", ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ.
Ο πόλεμος στο Σουδάν ώθησε περίπου 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.
"Έναν χρόνο μετά, ο πόλεμος στο Σουδάν συνεχίζει να μαίνεται, και η χώρα και οι γείτονές της γνωρίζουν μία από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες ανθρωπιστικές κρίσεις και κρίσεις εκτοπισμού στον κόσμο", δήλωσε η Όλγκα Σαράδο Μουρ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
"Η τρέχουσα σύγκρουση διέρρηξε τη ζωή των ανθρώπων, κάνοντάς τους να ζουν με τον φόβο και τις απώλειες. Οι επιθέσεις εναντίον των αμάχων και η σεξουαλική και έμφυλη βία που συνδέεται με τη σύγκρουση συνεχίζονται αδιάκοπα", πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
"Το Σουδάν γνώρισε τη σχεδόν πλήρη καταστροφή της αστικής μεσαίας τάξης του: αρχιτέκτονες, γιατροί, καθηγητές, νοσηλευτές, μηχανικοί και φοιτητές έχασαν τα πάντα".
Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2023 ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πιστές στον επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και εκείνες του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, του έως τότε υπαρχηγού του και επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και ανθρωπιστική καταστροφή.
"Χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα σαν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να ξεκίνησε χθες", υπογράμμισε η Σαράδο Μουρ.
Όσοι φεύγουν από τη χώρα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, φθάνουν σε απομακρυσμένες περιοχές στην άλλη πλευρά των συνόρων "χωρίς τίποτα ή σχεδόν τίποτα και σε απεγνωσμένη ανάγκη για τρόφιμα, νερό, στέγη και ιατρική φροντίδα", πρόσθεσε.
"Όσο η σύγκρουση αυτή συνεχίζεται και η έλλειψη βοήθειας επιδεινώνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα είναι αναγκασμένοι να φύγουν από το Σουδάν προς γειτονικές χώρες ή να μετακινηθούν πιο μακριά, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους σε μακρινά ταξίδια προκειμένου να βρεθούν σε ασφάλεια".
Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλ. πάνω από το 50% του πληθυσμού, έχουν ανάγκη για βοήθεια, από τους οποίους σχεδόν 18 εκατομμύρια βρίσκονται αντιμέτωποι με οξεία διατροφική ανασφάλεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ