Το εμπόριο της Τουρκίας με τη Ρωσία χάνει τον βηματισμό του υπό το βάρος των δυτικών κυρώσεων, αδυνατίζοντας μια βασική γραμμή ανεφοδιασμού για τη Μόσχα, για την οποία εξάλλου ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένουν ότι πυροδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι εξαγωγείς μηχανημάτων, που ωφελήθηκαν περισσότερο από τις αυξανόμενες αποστολές της Τουρκίας στη Ρωσία το 2023, πιθανώς θα καταγράψουν μείωση πωλήσεων κατά 1 δισ. δολάρια φέτος, λόγω των «ασαφών» πλην «ταχέως διευρυνόμενων» καταλόγων κυρώσεων και της καταστολής σε είδη που θα μπορούσαν να αποκτήσουν και στρατιωτική χρήση, δήλωσε ο Κουτλού Καραβελίογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Μηχανημάτων της χώρας, που αριθμεί 22.000 μέλη.
Ο κλάδος, που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των περυσινών πωλήσεων στη Ρωσία, σημείωσε ο ίδιος, αντιμετωπίζει μερικές από τις μεγαλύτερες μειώσεις μέχρι στιγμής.
«Κανείς σοβαρός κατασκευαστής μηχανημάτων εταιρικής χρήσης δεν μπορεί να διατηρήσει το προηγούμενο ενδιαφέρον του για τη Ρωσία, σ' ένα περιβάλλον αυξανόμενης πίεσης στο τραπεζικό σύστημα και στις αλυσίδες εφοδιασμού», είπε.
Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τις τουρκικές εταιρείες -και την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ωστόσο, δείχνουν ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Ρωσία είναι όλο και πιο αποτελεσματικές, ακόμη και σε ξένες δικαιοδοσίες όπως η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που προσπαθεί να διατηρήσει οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα παρά τον πόλεμο.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες Πέμπτη από το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανέφεραν ότι οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 33,7% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Το εμπόριο Τουρκίας-Ρωσίας εκτινάχθηκε στα ύψη μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ως αποτέλεσμα, προκλήθηκαν επικρίσεις και αργότερα κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν ροές προϊόντων, όπως βιομηχανικά μηχανήματα και ανταλλακτικά, που υποστήριζαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ρωσικό στρατό.
Η ΕΕ υποστηρίζει ότι η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα είναι μεταξύ των χωρών που παρακάμπτουν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, στον τομέα εμπορίου τεχνολογίας.
Η φετινή πτώση των εξαγωγών στη Ρωσία συμπίπτει με την προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει τη σχέση της με την Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων με τον εντονότερο έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών που συνδέονται με τη Ρωσία και αφορούν την Τουρκία. Η Κίνα έχει επίσης αυξήσει τη δέουσα επιμέλεια για συνδέσεις πελατών τραπεζών με τη Ρωσία, μετά την απειλή των ΗΠΑ για δευτερεύουσες κυρώσεις τον Δεκέμβριο.
Εταιρείες σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωπες με έναν τεράστιο αριθμό κυρώσεων στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν ανακοινώσει σχεδόν 18.000 έως τον Φεβρουάριο, από περίπου 2.600 πριν από την εισβολή, σύμφωνα με την Castellum.AI, εταιρεία ελέγχου συμμόρφωσης.
«Βλέπουμε συνεχώς αυξανόμενο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές, ειδικά στους τομείς μετάλλων και εξόρυξης, κατασκευών, αεροδιαστημικής και μεταποίησης της Ρωσίας», δήλωσε ο Ταν Αλμπαϊράκ, νομικός της Reed Smith. Επισήμανε ότι εξαρτήματα μηχανών, τσιπ και πλακέτες κυκλωμάτων μπορούν να έχουν «τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές -μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ' ένα πλυντήριο ρούχων αλλά και σ' ένα τανκ».