Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σοκ τύπου Λιζ Τρας, αν η κυβέρνηση αγνοήσει το διογκούμενο ομοσπονδιακό χρέος της χώρας, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ανεξάρτητου δημοσιονομικού παρατηρητηρίου του Κογκρέσου.
Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Φίλιπ Σουάγκελ, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), δήλωσε ότι το αυξανόμενο δημοσιονομικό βάρος των ΗΠΑ βρίσκεται σε «πρωτοφανή» τροχιά, με κίνδυνο μια κρίση του είδους που προκάλεσε το 2022 την πτώση της βρετανικής λίρας και την κατάρρευση της κυβέρνησης Τρας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι αυτό που αντιμετώπισε το Ηνωμένο Βασίλειο με την πρώην πρωθυπουργό Τρας, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να αναλάβουν μια δράση και στη συνέχεια υπήρξε αντίδραση της αγοράς σε αυτή τη δράση», δήλωσε ο Σουάγκελ σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Οι ΗΠΑ «δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί», είπε, αλλά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος πληρωμής των πιστωτών τους σε 1 τρισ. δολάρια το 2026, οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να «επανακάμψουν».
Σύμφωνα με το CBO, το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ ανερχόταν σε 26,2 τρισ. δολάρια ή 97% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, στο τέλος του περασμένου έτους.
Εκτοξεύθηκε μετά τις σαρωτικές φορολογικές περικοπές του Ντόναλντ Τραμπ το 2017 και τις τεράστιες δαπάνες τόνωσης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να ανανεώσει τις φοροελαφρύνσεις, οι οποίες λήγουν την επόμενη χρονιά, εάν νικήσει τον Τζο Μπάιντεν στις φετινές προεδρικές εκλογές.
«Έχουμε τη δυνατότητα κάποιες αλλαγές που φαίνονται μέτριες -ή ίσως ξεκινούν μέτριες και στη συνέχεια γίνονται πιο σοβαρές- να έχουν υπερμεγέθη αποτελέσματα στα επιτόκια και, επομένως, στη δημοσιονομική πορεία», δήλωσε ο Σουάγκελ.
Η Τρας παραιτήθηκε μετά από μόλις 45 ημέρες από πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού το σχέδιό της να πληρώσει για βαθιές φορολογικές περικοπές με περισσότερο χρέος απέτυχε, στέλνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας απότομα υψηλότερα.
Οι δηλώσεις του Σουάγκελ στους FT έγιναν μία ημέρα μετά την έκδοση νέων μακροπρόθεσμων οικονομικών προβλέψεων από το Γραφείο Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις οποίες τα επίπεδα χρέους αυξάνονται στο 166% του ΑΕΠ το 2054.