Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ (φωτ.), που σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τόκιο, ζήτησε από την Ιαπωνία και τις ιαπωνικές ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν «στο οικονομικό θαύμα» που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα του, μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν δύο χρόνια «η Ιαπωνία έχει προσφέρει στην Ουκρανία περισσότερα από 10 δισ. δολάρια» σε βοήθεια, κάνοντας τη χώρα τον τέταρτο μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο του Κιέβου, υπογράμμισε ο Σμιγκάλ στη διάρκεια συνεδρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ιαπωνικής κυβέρνησης αλλά και Ουκρανών και Ιαπώνων επιχειρηματιών.
«Ο ιδιωτικός τομέας θα είναι η βασική κινητήριος μηχανή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας (…) Θέλουμε να εργαστούμε με την Ιαπωνία για τον εκσυγχρονισμό και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, θέλουμε να είστε μέρος του ουκρανικού οικονομικού θαύματος» μετά τον πόλεμο, τόνισε.
«Οι εταιρείες που επενδύουν τώρα στην Ουκρανία θα είναι σε θέση να έχουν οφέλη και απίστευτες ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια», εκτίμησε ο Σμιγκάλ.
Οι ανάγκες της Ουκρανίας για την ανοικοδόμησή της και την ανάκαμψη της οικονομίας της είναι κολοσσιαίες και δεν σταματούν να αυξάνονται: την προηγούμενη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το Κίεβο εκτίμησαν το κόστος αυτό στα 486 δισ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση 75 δισ. δολαρίων σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση τον Μάρτιο του 2023.
Ο Σμιγκάλ αναφέρθηκε σε πέντε σημαντικούς τομείς πιθανής οικονομικής συνεργασίας με την Ιαπωνία: την ενέργεια, τις υποδομές, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις ψηφιακές τεχνολογίες και την εξόρυξη των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, όπως το λίθιο.
Η Ιαπωνία εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού και για τον λόγο αυτό το Τόκιο επικεντρώνεται κυρίως στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και στην οικονομική στήριξη της χώρας. Παράλληλα έχει ακολουθήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.
«Η Ιαπωνία παρέμεινε στο πλευρό της Ουκρανίας και θα εξακολουθήσει να το κάνει», δεσμεύθηκε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν σήμερα σειρά συμφωνιών για την αποκατάσταση των υποδομών της Ουκρανίας, για τη γεωργία ή ακόμη και για την αποναρκοθέτηση της χώρας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ