Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών στην ηγεσία της Ουκρανίας που υπερβαίνουν τον στρατό, ενώ αναγνώρισε ότι η πολεμική προσπάθεια της χώρας του να ανατρέψει τη ρωσική εισβολή έχει «κολλήσει».
Τα σχόλια του Ζελένσκι σε συνέντευξη στην ιταλική τηλεόραση, αν και ασαφή, σηματοδότησαν την πρώτη φορά που απάντησε δημόσια σε ερωτήσεις σχετικά με την τύχη του αρχιστράτηγου της Ουκρανίας Βαλερί Ζαλούζνι, από τότε που κυκλοφόρησαν εικασίες για την επικείμενη απομάκρυνσή του την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να φανεί η ανησυχία του για πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μετά τις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ο Ζελένσκι είπε ότι σκέφτεται να κάνει τις αλλαγές για να φέρει αυτό που αποκάλεσε μια νέα αρχή, επειδή όλοι πρέπει να ενωθούν, αν η Ουκρανία «θέλει να κερδίσει», μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RAI.
Ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης του ανώτατου στρατηγού του, ο Ζελένσκι συμφώνησε στη συνέντευξη ότι ο χερσαίος πόλεμος με τη Ρωσία βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Αυτό απηχεί σχόλια του Ζαλούζνι σε συνέντευξη του Economist τον Νοέμβριο -μια εκτίμηση που αμφισβήτησε το γραφείο του προέδρου και από την οποία ο ίδιος ο στρατηγός αργότερα υπαναχώρησε. Ο Ζελένσκι επέρριψε τις ευθύνες στις καθυστερήσεις στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, μια κριτική που έχει ασκήσει επανειλημμένα στους συμμάχους της Ουκρανίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η ένταση μεταξύ του Ζελένσκι και του αρχηγού του στρατού του έχει δημιουργηθεί εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τη νέα στρατολόγηση και τη στρατηγική στο πεδίο της μάχης. Ο πρόεδρος πρόσφερε στον Ζαλούζνι νέο ρόλο στις 29 Ιανουαρίου, κάτι που ο διοικητής του στρατού αρνήθηκε, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
«Έχω κάνει λάθη; Ναι. Είμαι άνθρωπος», ανέφερε η RAI. «Αλλά νομίζω ότι έχουν γίνει περισσότερα βήματα προς τα εμπρός».
Ένας άλλος κίνδυνος για την Ουκρανία είναι μια πιθανή εκλογική νίκη τον Νοέμβριο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του πρωτοπόρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την υποψηφιότητα, που έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και του οποίου η στάση έχει κερδίσει έδαφος ιδιαίτερα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή.
Το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Οκτώβριο για πρόσθετη έκτακτη βοήθεια για τη χρηματοδότηση του στρατού της Ουκρανίας κόλλησε εν μέσω πολιτικών ελιγμών στην προεκλογική χρονιά και ιδεολογικές διαμάχες στο Κογκρέσο. Μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών παρουσίασε την Κυριακή μια πρόταση που συνδυάζει τη βοήθεια σε συμμάχους όπως η Ουκρανία με χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων -προτεραιότητα των Ρεπουμπλικανών-, αλλά το σχέδιο αντιμετωπίζει αβέβαιο μέλλον στη Βουλή.
«Θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι εάν υπάρξουν αλλαγές στις ΗΠΑ, η θέση θα παραμείνει η ίδια», δήλωσε ο Ζελένσκι στη RAI. «Στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υπάρχουν ριζοσπαστικές φωνές, αλλά και πολλές που υποστηρίζουν την Ουκρανία».