Μεγάλες πιέσεις δέχεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να «απαντήσει» στο Ιράν αμέσως αφότου ομάδες στηριζόμενες από την Τεχεράνη σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στρατιώτες σε επίθεση με drone στην Ιορδανία το Σαββατοκύριακο, διακινδυνεύοντας ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, άτομο που γνωρίζει τη θέση των ΗΠΑ, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας ιδιωτικές συζητήσεις, είπε ότι ήταν σαφές ότι ένα χτύπημα - το οποίο επίσης τραυμάτισε τουλάχιστον 34 - θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση από ό,τι έχουν κάνει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής.
Το Ιράν είπε ότι «δεν είχε καμία σχέση» με την επίθεση, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη.
Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκαν έως και 1,5% στις αρχές του trading, προτού διαμορφωθούν τα κέρδη στα περίπου 84 δολάρια το βαρέλι. Αυξήθηκαν περισσότερο από 6% την περασμένη εβδομάδα καθώς οι περιφερειακές εντάσεις βάθυναν και οι Χούθι, μια μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν στην Υεμένη, χτύπησαν ένα τάνκερ που μετέφερε ρωσικά καύσιμα την Παρασκευή.
Υπάρχει μία πιθανότητα να γίνει μυστική δράση κατά την οποία οι ΗΠΑ θα χτυπούσαν το Ιράν χωρίς να διεκδικήσουν τα εύσημα για αυτό, στέλνοντας ωστόσο παράλληλα ένα σαφές μήνυμα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει Ιρανούς αξιωματούχους, όπως έκανε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν διέταξε τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη το 2020.
Η επίθεση θα είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της προεδρίας του. Θέλει να τιμωρήσει τους δράστες της επίθεσης και να αποτρέψει το Ιράν από τις ενέργειές του στην περιοχή. Αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ σε άμεση αντιπαράθεση με την ηγεσία της Τεχεράνης, η οποία έχει ήδη ενθαρρυνθεί στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς, εξαπολύοντας επιθέσεις στο Ιράκ και το Πακιστάν.
Πρέπει επίσης να σταθμίσει τις δυνατότητες για περαιτέρω οικονομική αναταραχή, καθώς οι ΗΠΑ μάχονται με τους Χούθι - αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν - γεγονός που έχει αναστατώσει την παγκόσμια ναυτιλία και πυροδότησε φόβους για νέα οικονομική αναταραχή καθώς οι Χούθι στοχεύουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.