Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας σημείωσαν το μεγαλύτερο σερί πτώσης τους από το 2009, δημιουργώντας κίνδυνο για αποπληθωριστική σπείρα που μπορεί να απαιτήσει περισσότερη κρατική στήριξη για να αντιστραφεί. Οι εξαγωγές παραπαίουν επίσης.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ευθυγραμμισμένος με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Το κόστος προϊόντων στην έξοδο από τα εργοστάσια μειώθηκε κατά 2,7% και υποχωρεί για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και της χαμηλής ζήτησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Οι κινεζικές εξαγωγές, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με όλο το περασμένο έτος, για πρώτη φορά από το 2016 -ακόμη ένα χτύπημα σε αυτό που ιστορικά ήταν ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, με τη βοήθεια της ευνοϊκής σύγκρισης με τον προηγούμενο χρόνο.
«Η Κίνα πρέπει να ενεργήσει με τόλμη για να σπάσει τον αποπληθωριστικό κύκλο. Διαφορετικά θα πέσει σε αρνητικό σπιράλ», δήλωσε ο Raymond Yeung, επικεφαλής οικονομολόγος για την Greater China στην Australia & New Zealand Banking Group Ltd., προσθέτοντας ότι οι εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές πώλησής τους.
Είναι μεταξύ των οικονομολόγων που προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων για να στηριχθεί η εγχώρια ζήτηση και η εμπιστοσύνη, η οποία παρέμεινε αδύναμη τον περασμένο χρόνο. Οι περισσότεροι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα μειώσει τη Δευτέρα το επιτόκιο των μονοετών δανείων της για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς και ότι θα εισφέρει περισσότερα μετρητά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης.