Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να πιέσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν μια «παράνομη ιδέα» κατάσχεσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε σε δημοσίευμα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει σχετική νομοθεσία στις ΗΠΑ για διευκόλυνση μιας τέτοιας κατάσχεσης.
«Προσπαθούν (οι ΗΠΑ) να ασκήσουν πίεση στους Ευρωπαίους. Υπάρχει μια πολύ παράδοξη κατάσταση εδώ επειδή το βασικό μέρος των περιουσιακών μας στοιχείων βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι στην Αμερική», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει «αναπόφευκτες» νομικές συνέπειες, εάν ενδώσει στην αμερικανική πίεση, πρόσθεσε.
Από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Μόσχα έχει κατάλογο αμερικανικών, ευρωπαϊκών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που θα κατασχεθούν εάν οι δυτικές χώρες εμμείνουν στα σχέδια για κατάσχεση των ρωσικών assets.
Οι ηγέτες της Ομάδας των G7 αναμένεται να συζητήσουν τον επόμενο μήνα το ενδεχόμενο κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τη Δύση θα ισοδυναμούσε με «κλοπή», θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και θα υπονομεύσει τα αποθεματικά νομίσματα, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία.
Στήριξη Λευκού Οίκου στον σχεδιασμό για κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων
Νωρίτερα, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει νομοθεσία που θα της επέτρεπε να δημεύσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να πληρώσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Η κυβέρνηση χαιρετίζει «επί της αρχής» ένα νομοσχέδιο που θα της επέτρεπε να κατάσχει τα κεφάλαια, σύμφωνα με σημείωμα του Νοεμβρίου από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) προς την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
«Το νομοσχέδιο θα παρέχει την εξουσία που χρειάζεται στην εκτελεστική εξουσία να κατάσχει ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», ανέφερε το NSC στο σημείωμα.
Η υποστήριξη του Μπάιντεν για την κίνηση έρχεται καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν μπλοκάρει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για την Ουκρανία, εν μέρει λόγω ανησυχιών ότι η Ουάσιγκτον φορτώνεται υπερβολικά μεγάλο οικονομικό βάρος, σε μια στιγμή που η αντεπίθεση του Κιέβου έχει κολλήσει.
Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να το εξισορροπήσει αυτό με τις ανησυχίες ότι μια δήμευση των περιουσιακών αυτών στοιχείων θα μπορούσε να αλλοιώσει τη φήμη του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να προκαλέσει φυγή από το δολάριο. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να ευθυγραμμίσει την κίνηση με τους συμμάχους της G-7, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου φυλάσσονται περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και όπου η υποστήριξη για κατάσχεση, ιδιαίτερα μονομερώς, είναι χλιαρή.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υποστηρίζει τη ρύθμιση ως μέρος μιας σειράς εργαλείων που εξετάζουν οι ΗΠΑ, ώστε η Ρωσία να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 411 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και το γραφείο του Μπεν Κάρντιν, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
«Μαζί με τους εταίρους μας στο G-7, διερευνούμε όλες τις επιλογές που συνάδουν με τα αντίστοιχα νομικά μας συστήματα και το διεθνές δίκαιο, για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να λάβει αποζημίωση από τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επιφυλακτικότητα της ΕΕ
Η υποστήριξη στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου βέβαιη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «ουρανοκατέβατου» φόρου στα κέρδη που παράγονται από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια από τα οποία βρίσκονται στο βελγικό γραφείο εκκαθάρισης συναλλαγών Euroclear.
Η πρόοδος σε αυτή την πρόταση είναι αργή καθώς πολλά βασικά κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η κίνηση στη σταθερότητα της ευρωζώνης. Και υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αντιδράσει με κατάσχεση κεφαλαίων που είναι μπλοκαρισμένα στη Ρωσία.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση των ηγετών της G-7 κοντά στην επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, είπε πηγή, ζητώντας την ανωνυμία της.