της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου (iatronet.gr)
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η GlobalData, οι κορυφαίες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η φαρμακοβιομηχανία το 2024 θα είναι ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι πιέσεις που δέχονται οι εταιρείες κατά την τιμολόγηση των φαρμάκων τους.
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πολεμικές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεσπούν φέρνουν αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς επιδεινώνουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και κατ' επέκταση των εταιρειών, προκαλώντας πολυάριθμες αρνητικές επιπτώσεις, όπως περιορισμένη συνεργασία, διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ακόμη και οικονομικές κυρώσεις», σημείωσε η Urte Jakimaviciute, Senior Director of Market Research της GlobalData.
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε η ίδια, η έρευνα έδειξε ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων θεωρήθηκε ως η πιο αρνητική αναδυόμενη ρυθμιστική και μακροοικονομική τάση που πλήττει τον κλάδο εμποδίζοντας την ανάπτυξή του. Τάση, η οποία όπως έδειξαν και τα στοιχεία της GlobalData, ίσχυσε και τα προηγούμενα χρόνια (το 2019, το 2020, το 2021 και το 2022).
«Οι έλεγχοι των τιμών – που ισχύουν για τα φάρμακα στις περισσότερες μεγάλες αγορές – δεν επιτρέπουν αυξήσεις τιμών στα σκευάσματα με τον ίδιο ρυθμό που ακολουθεί ο γενικός πληθωρισμός. Ωστόσο, αυτό μπορεί να περιορίσει την αύξηση των εσόδων για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής και διακίνησης τους αυξάνεται, υποστήριξε η Jakimaviciute.
Περαιτέρω ευρήματα από την έρευνα
Ωστόσο, η GlobalData επεσήμανε ότι με βάση τα ευρήματα της έκθεσης, κάποιες επιρροές συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) και της λήξης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας των βιολογικών προϊόντων αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τη φαρμακευτική βιομηχανία τα επόμενα χρόνια, επιφέροντας αφενός εξορθολογισμό στις λειτουργίες της και αφετέρου πιο δημιουργική ανάπτυξη.
Η φαρμακευτική βιομηχανία θα χρειαστεί να καινοτομήσει και να αυξήσει την ανθεκτικότητα της για να επιταχύνει την δυναμική επέκταση του κλάδου, επεσήμανε η έκθεση. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αγορά, απαιτείται από την πλευρά των εταιρειών να εστιάσουν στον εκσυγχρονισμό των μοντέλων Ερευνας και Ανάπτυξης που χρησιμοποιούν. Μία προσπάθεια που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από την εφαρμογή των αναδυόμενων τεχνολογιών που έχουν εμφανιστεί.
Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, δύο άλλες αναδυόμενες τάσεις είναι η περαιτέρω ανάπτυξη νέων ανοσοογκολογικών φαρμάκων, καθώς και η αξιοποίηση των δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων του πραγματικού κόσμου (RWE) που προκύπτουν από τη συνήθη παροχή υγειονομικής περίθαλψης.